Delikatna, lekka, bogata w wartości odżywcze – ośmiornica to jedno z najzdrowszych mięs, jakie można zjeść. A mimo to wciąż budzi nieufność. Dla wielu wygląda zbyt egzotycznie, zbyt "ślisko", zbyt… morsko. Ale prawda jest taka: wystarczy raz spróbować dobrze przyrządzonej ośmiornicy, żeby się zakoch...
We Wrocławiu po raz pierwszy od 24 lat odnotowano przypadek błonicy. Sześciolatek, u którego ją zdiagnozowano, walczy o życie. Nim dyfteryt wyeliminowano w latach 60., przez wieki zbierał potworne żniwo. Nazywano go "plagą dzieciństwa", "krupem", "dł...
Znany ze swojego działania w mediach społecznościowych dietetyk dr Bartek Kulczyński przedstawił swój przegląd najzdrowszych napojów. Kiedy wskazywał zwycięzcę, sam zdawał sobie sprawę, że dla wielu może to być zdziwieniem.
Śliwa należy do najpopularniejszych drzew sadowniczych, co oznacza, że rodzajów owoców także jest wiele. Owoce śliwki są smaczne i mają wiele witamin, a ich pozytywny wpływ na zdrowie jest wręcz niepodważalny. Mimo tego, śliwki wcale nie tak często g...
Miód kasztanowy wyróżnia się swoim słodko-pikantnym smakiem, który wzbogacony jest o nuty ziołowe i leśne. Szczególnie popularny jest w krajach śródziemnomorskich, w Polsce zaś jeszcze rzadko korzystamy z tego specjału. Może najwyższy czas to zmienić...
To nie tylko przyprawa, ale też obowiązkowy element domowej apteczki. Medycyna ludowa od wieków ceni oregano za działanie lecznicze, z czasem jednak poprzestaliśmy na posypywaniu nim pizzy. Zobacz, dlaczego warto częściej sięgać po tę roślinę.
Grecy posypują nim swoją ulubioną sałatkę, Włosi dodają do pizzy i makaronów. Sprawdza się też w kuchni polskiej, zwłaszcza do zup, sosów czy ryb. Chodzi oczywiście o oregano, które świetnie podkręca smak wielu potraw, ale ma też niezwykłe walory dla...
Czy wiesz, że zielone śliwki to nie tylko doskonały składnik przetworów, ale także prawdziwa bomba wartości odżywczych? Odkryj zaskakujące korzyści zdrowotne tych soczystych owoców, które mogą przyczynić się do poprawy twojego trawienia i funkcjonowa...
Już za chwilę będziesz po tą przyprawę częściej sięgać, bo jest świetna do szarlotki. Trudno też wyobrazić sobie bez niej herbatę zimową czy grzane wino. Tak, chodzi o goździki. Cenisz je za niezwykły aromat, a czy wiesz, że ta przyprawa ma niezwykłe...
Po ryby powinniśmy sięgać nawet kilka razy w tygodniu. Jednak czasem obawiamy się, że wybierzemy okaz, który szkodzi naszemu zdrowiu. Podpowiadamy, jaka ryba jest najzdrowsza. Zjemy ją ze smakiem i wyjdzie nam to na zdrowie.