Cukrzyca stała się chorobą cywilizacyjną - każdego roku zapada na nią ogromna rzesza osób w różnym wieku. Taka diagnoza wiąże się z koniecznością zmiany nawyków żywieniowych. Szczególnie trudna dla wielu cukrzyków jest rezygnacja ze słodyczy. W jaki sposób możemy je zastąpić? Oto kilka wskazówek i p...
Nie ma chyba osoby, która nie kochałaby dań z ziemniaków. Najbardziej powszechne i jedne z najtańszych warzyw są jednocześnie bazą dla najsmaczniejszych i, niestety, często też najbardziej kalorycznych potraw. Smażone w głębokim tłuszczu, pieczone z...
Lidl ogłosił nową akcję promocyjną, która rusza w poniedziałek, 27 października i potrwa do końca miesiąca. Na klientów czeka szeroka gama zniżek: od mięsa, przez nabiał i słodycze, po znicze i chryzantemy. Część promocji wymaga aktywacji kuponów w a...
Dzisiaj możemy wybierać spośród tysięcy opcji smakowitych łakoci, ale w PRL-u słodycze były towarem deficytowym. Wtedy szczyt dziecięcych marzeń stanowiły gumy, landrynki i blok czekoladowy. Choć nie były to wykwintne smaki, do dziś wspominamy je z r...
Nad Bałtyk przyjeżdżamy nie tylko, by wypocząć, ale również po to, by skosztować świeżych, lokalnych ryb. Warto wiedzieć, które gatunki naprawdę warto jeść i kupować, na co zwrócić uwagę w smażalni lub w porcie oraz jakie ryby są najlepsze latem, jes...
Czasem zdarza się, że otwierasz opakowanie mięsa mielonego z myślą o szybkim obiedzie, a tam... niespodzianka. Mięso jest szare i wygląda mało apetycznie. Pojawia się więc pytanie – czy nadal nadaje się do jedzenia, czy jednak lepiej go nie ryzykować...
Chcesz zrzucić kilka kilogramów, ale marzy ci się danie z makaronem? Jest na to sposób - szybki, prosty i, chociaż trudno w to uwierzyć, praktycznie bez kalorii i węglowodanów. Konjac na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły makaron. W Japonii znany j...
Niektórzy w lesie wypatrują tylko borowików i podgrzybków, omijając inne skarby. Wśród runa czai się jednak smaczny i niedoceniany gatunek, który do jedzenia nadaje się nawet na surowo.
Wrzesień to najlepszy czas na grzybobranie. Nadal możemy liczyć na ciepłe i słonecznie dni, ale nieco niższe temperatury powietrza będą mogły podtrzymać wilgoć, potrzebną do rozwoju owocników. Jednak nie wszyscy decydują się na samodzielne zbiory. Bo...
O ile sam wygląd podgrzybków czy borowików budzi zaufanie, o tyle niektóre gatunki od razu rodzą wiele wątpliwości. Chociaż wyglądają dziwnie, okazują się być nie tylko jadalne, ale jeszcze do tego naprawdę smaczne.
Jedną z pierwszych rzeczy, na którą powinniśmy zwracać uwagę, podczas kupowania produktów spożywczych jest czas ich przydatności do spożycia. Okazuje się jednak, że w zależności od napisu, który widnieje na opakowaniu produktu, musimy go albo bezwzgl...