Zazwyczaj kojarzy się z przesłodzonym napojem z piankami i toną cukru, ale możesz przygotować go w o wiele zdrowszej wersji. Ten napój idealnie sprawdzi się na chłodne, jesienno-zimowe wieczory, gdy odpoczywasz pod ciepłym kocykiem i z książką w ręce.
Czerwona herbata, niegdyś stały element polskich domów w czasach PRL-u, dziś ponownie zyskuje na popularności. Choć dawniej jej właściwości zdrowotne nie były szeroko znane, intuicyjnie doceniano jej wpływ na dobre samopoczucie i lekkość po posiłkach...
Kombucha to lekko musujący napój z długą historią i opinią naturalnego eliksiru zdrowia. Podbija półki sklepowe i media społecznościowe, tylko czy faktycznie zasługuje na ten zachwyt?
Jeszcze niedawno kojarzyła się głównie z kremową pianką w latte i minimalistycznym kubkiem na Instagramie. Dziś matcha podbija kosmetyczki – i to nie tylko w Azji. Zielony proszek, od wieków ceniony w Japonii, staje się nowym bohaterem pielęgnacji wł...
Jesień to czas, gdy dzieci łatwo łapią przeziębienia i infekcje w przedszkolu czy żłobku. Warto wspierać ich odporność domowymi sposobami, a jednym z prawdziwych hitów jest złote mleko – rozgrzewający napój na bazie mleka i kurkumy. Regularne podawan...
W czasach PRL-u jej zapach unosił się niemal w każdym domu. Dorośli popijali ją przy śniadaniu, a dzieci dostawały swoje małe filiżanki, czując się jak dorośli. Nikt wtedy nie zastanawiał się, jak ten pozornie niewinny napój wpływa na organizm – licz...
Jeszcze do niedawna picie yerby było niezwykle popularne i propagowane zamiast picia herbaty czy kawy. Okazuje się jednak, że wybierając ten napój powinniśmy zastanowić się nad jego prozdrowotnością i zwrócić uwagę na pewne czynniki, które mogą prowa...
Owocowe napoje o nazwie Wojanki stały się ostatnimi czasy bardzo popularne. Można rzec, że uczniowie wręcz oszaleli na ich punkcie. Niestety rodzice i nauczyciele nie podzielają ich entuzjazmu, a wręcz przeciwnie - łapią się za głowę.
Wojanki, napoje dla dzieci w kolorowych butelkach i o owocowym smaku, to obecnie towar deficytowy w sklepach spożywczych. Dzieci szaleją na ich punkcie. To głównie za sprawą reklamy. Jednak okazuje się, że Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOK...
Bieszczady mają w sobie coś, co sprawia, że nawet najbardziej zatwardziały mieszczuch zaczyna zastanawiać się, czy przypadkiem… nie rzucić wszystkiego i nie zamieszkać w drewnianej chacie pośród lasów. Ale zanim ktokolwiek zdąży kupić siekierę i zapa...
Jeszcze w latach 80. XX wieku krowiak podwinięty był opisywany w atlasach grzybów jako grzyb warunkowo jadalny. Wielokrotne gotowanie lub marynowanie miało skutecznie usuwać toksyny. Teraz wiadomo, że ta metoda nie działa.