Lata dziewięćdziesiąte przyniosły prawdziwą rewolucję w światowym mleczarstwie. Upadek Związku Radzieckiego, liberalizacja gospodarek i gwałtowna transformacja ustrojowa zmieniły geografię oraz strukturę produkcji mleka. Polska dzięki integracji z Unią Europejską wykorzystała ten czas do modernizacj...
Enea Orlęta Zwoleń zwyciężyły z prowadzącym w tabeli KSSPR Końskie 35:27, MTS Lider Radom przechylił szalę zwycięstwa wygrywając 27:25, a szczypiornistki Elmas APS APR Radom przegrały we własnej hali z Suzuki Korona Handball Kielce 27:36.
Umowa handlowa między UE a państwami Mercosur może dość szybko zostać podpisana. Wielu ekspertów wskazuje, że może to odbić się na naszym rolnictwie. Jak wpłynie na rynek mleka? Jaki potencjał produkcji nabiału mają kraje Ameryki Południowej w porówn...
Na świecie mleka jest coraz więcej. Polska Izba Mleka ostrzega, że to trudny czas dla rolników i przetwórców. Co dalej z rynkiem i cenami mleka w skupach?
Podczas gdy wiele gospodarstw w Polsce odchodzi od produkcji zwierzęcej, Szalscy z Kruszek w północnej Wielkopolsce z produkcją zwierzęcą związani są od pokoleń i nie wyobrażają sobie, że może być inaczej. Już przy wjeździe do wsi uderza widok piękny...
Po kilku miesiącach stabilizacji cen na światowym rynku mleka, ostatnie tygodnie przyniosły znaczący spadek cen. W efekcie prognozy dla rynku mleka przedstawione w ostatniej AGROmapie uległy korekcie, choć ceny w Polsce nadal będą przewyższać średnią...
Zagotowanie mleka to jedna z tych czynności, które wydają się banalne. Dopóki nie odwrócisz się na sekundę. Wystarczy chwila nieuwagi i biała fala przelewa się przez garnek. Na szczęście jest prosty sposób, żeby temu zapobiec.
Na świecie rośnie produkcja mleka. Polska Izba Mleka zwraca uwagę, że obecna sytuacja stanowi wyzwanie dla rolników i zakładów przetwórczych. Co czeka rynek i jakie będą dalsze losy cen skupu mleka?
Są takie przepisy, które ratują ci tyłek, kiedy lodówka świeci pustkami, a głód nie ma litości. Te pankejki robię, gdy brakuje mąki i mleka. Wystarczą trzy składniki, patelnia i gotowe. Nie są ciężkie jak racuchy, a do tego świetnie wpisują się w die...
Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na naleśniki – często przekazywany z pokolenia na pokolenie, zapisany w starym zeszycie mamy albo babci. Niemal zawsze, niezależnie od wersji, w składnikach znajdziemy mleko. Okazuje się, że można go z powodzeni...