Niektóre leki na odchudzanie powstały na bazie substancji wyizolowanej ze śliny helodermy arizońskiej. Zauważono, że jaszczurce wystarczą tylko 4 posiłki w roku. Efektem są produkty, które zmniejszają łaknienie u ludzi. Nie inaczej jest w przypadku roślin. Badacze, którzy biorą na warsztat egzotyczn...
Czy nieleczona cukrzyca Teodory Matejki, żony słynnego malarza, mogła mieć wpływ na jej stan psychiczny i zachowania, które doprowadziły nawet do umieszczenia jej w szpitalu psychiatrycznym? O zależnościach cukrzycy i stanu psychiki opowiada dr hab....
Kasze były z nami zanim karierę zrobiły makarony, ryż i ziemniaki. W dalszym ciągu umiemy je doceniać, choć nie wszystkie produkty z tej kategorii są u nas dobrze znane. Przykładem jest kasza owsiana.
Wpływają pozytywnie na wzrok oraz funkcjonowanie układu krwionośnego i przewodu pokarmowego. Nie trzeba przekonywać o prozdrowotnych właściwościach brokułów – a i tak jest jeszcze jeden powód, żeby włączyć je do jadłospisu. Największą moc mają bowiem...
Fast foody i słodycze to nie tylko problem dla talii, ale także dla mózgu. Badacze z Uniwersytetu w Sydney udowodnili, że dieta bogata w tłuszcze i cukry upośledza pamięć przestrzenną. Co więcej, efekty widać, zanim pojawią się objawy otyłości czy ch...
Domowe koty mogą być zwierzęcymi modelami do badań nad pochodzeniem i leczeniem otyłości u ludzi – sugerują badania kocich bakterii jelitowych, o których informuje pismo "Scientific Reports".