Niektóre leki na odchudzanie powstały na bazie substancji wyizolowanej ze śliny helodermy arizońskiej. Zauważono, że jaszczurce wystarczą tylko 4 posiłki w roku. Efektem są produkty, które zmniejszają łaknienie u ludzi. Nie inaczej jest w przypadku roślin. Badacze, którzy biorą na warsztat egzotyczn...
Annie Murray, 54-letnia trenerka personalna, osiągnęła imponujący sukces. Jej wiek metaboliczny, czyli ważny wskaźnik, który odnosi się do podstawowej kontroli stanu zdrowia danej osoby, wyniósł 36 lat.
Czy nieleczona cukrzyca Teodory Matejki, żony słynnego malarza, mogła mieć wpływ na jej stan psychiczny i zachowania, które doprowadziły nawet do umieszczenia jej w szpitalu psychiatrycznym? O zależnościach cukrzycy i stanu psychiki opowiada dr hab....
Kasze były z nami zanim karierę zrobiły makarony, ryż i ziemniaki. W dalszym ciągu umiemy je doceniać, choć nie wszystkie produkty z tej kategorii są u nas dobrze znane. Przykładem jest kasza owsiana.
Wpływają pozytywnie na wzrok oraz funkcjonowanie układu krwionośnego i przewodu pokarmowego. Nie trzeba przekonywać o prozdrowotnych właściwościach brokułów – a i tak jest jeszcze jeden powód, żeby włączyć je do jadłospisu. Największą moc mają bowiem...
Fast foody i słodycze to nie tylko problem dla talii, ale także dla mózgu. Badacze z Uniwersytetu w Sydney udowodnili, że dieta bogata w tłuszcze i cukry upośledza pamięć przestrzenną. Co więcej, efekty widać, zanim pojawią się objawy otyłości czy ch...
W Katowicach rozpoczęła się konferencja podsumowująca dotychczasowe działania w ramach unijnego projektu JA PreventNCD, którego celem jest walka z chorobami niezakaźnymi w Europie. Do stolicy Górnego Śląska przybyło ponad 400 decydentów, ekspertów i...