Po ponad sześciu dekadach słodkiej tradycji, Berlin żegna kultową fabrykę czekolady Cargill w Lichtenrade. Amerykański koncern ogłosił zamknięcie zakładu z końcem 2025 roku, co oznacza utratę pracy dla 43 osób i koniec pewnej epoki w historii miasta. Decyzja ta, tłumaczona "trudną sytuacją na rynku...
Zamknięcie legendarnej fabryki czekolady: W ostatnich miesiącach w Niemczech coraz więcej firm i zakładów produkcyjnych ogłasza zamykanie swoich siedzib. Powody są różne – od rosnących kosztów energii i presji ekonomicznej, po globalne zmiany na rynk...
Trzy miesiące po fuzji z polskim Colianem niemiecki producent czekolady ogłasza zamknięcie jednej ze swoich fabryk. Firma tłumaczy decyzję spadkiem zamówień i rosnącymi kosztami, które obniżają jej konkurencyjność.
- Jeżeli obecny poziom cen kakao się utrzyma, kolejne podwyżki nie powinny być już tak dotkliwe, jak te wprowadzone na początku roku - zapowiada Maciej Herman, CEO Wedla. Branża czekolady ma duże problemy. Konsumpcja spada, a kakao drożeje. Wedel mim...
Ostatnie lata przyniosły anomalie na rynku kakao. Cena sięgnęła nawet 12 tys. USD/t, choć jeszcze kilka lat temu ceny rzadko przekraczały 3 tys. USD/t.
159 osób straci pracę w fabryce Henkela na Śląsku, a na drzwiach fabryki już za kilkanaście dni zawiśnie kłódka. Zwolnienia grupowe nabierają rozpędu także w innych w zakładach produkcyjnych - finalnie kilka tysięcy ludzi w Polsce w nowym roku zostan...
Znana sieć Saturn, obecna w wielu europejskich krajach, stopniowo ustępuje miejsca Media Markt. Decyzja właściciela, Ceconomy, ma na celu zacieśnienie współpracy obu marek. Zmiany są już widoczne w Niemczech, Austrii i innych krajach.
Ryanair kończy z tradycyjnymi kartami pokładowymi i nie zamierza już przekładać tej zmiany na później. Turyści zapomną o znanych opłatach, a wydrukowany bilet nic im nie da.
Usługi operatorów telekomunikacyjnych przychodzą i odchodzą – dotyczy to zarówno tych świadczonych bezpośrednio przez operatora, jak i wynikających z nawiązanej współpracy z podmiotami zewnętrznymi. Niestety w każdym przypadku klienci mają zagwozdkę,...
Naukowcy zidentyfikowali kluczowe czynniki, które podczas procesu fermentacji ziaren kakaowca wpływają na smak czekolady. Badali wpływ temperatury, odczynu i mikroorganizmów - informuje “Nature Microbiology”.
Rząd Danii znosi podatek od kawy, czekolady i słodyczy. Decyzja oznacza obniżki cen warte 2,4 mld koron rocznie. Eksperci ostrzegają jednak przed skutkami zdrowotnymi. The post Dania obniża podatek od kawy, czekolady i słodyczy – kontrowersyjna decyz...