Fabryka czekolady w Lichtenrade kończy swoją działalność po ponad 60 latach. Produkcja zostanie wstrzymana z końcem 2025 roku. Oznacza to zwolnienie całej ponad 40-osobowej załogi – poinformował Dziennik.pl.
Ilość odsłon: 3
źródło: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zamykaja-fabryke-czekolady-Prace-straca-wszyscy-zatrudnieni-9043527.html
dodano: 2025-11-21 13:02:06
Inne znaleziska:
Znana fabryka czekolady zostanie zamknięta pod koniec 2025 roku. Miłośnicy czekolady w szoku
polskiobserwator.de
Zamknięcie legendarnej fabryki czekolady: W ostatnich miesiącach w Niemczech coraz więcej firm i zakładów produkcyjnych ogłasza zamykanie swoich siedzib. Powody są różne – od rosnących kosztów energii i presji ekonomicznej, po globalne zmiany na rynk...
polskiobserwator.de, 2025-10-23 18:09:30
2025-10-23 18:09:30
Znana fabryka czekolady przenosi się z Niemiec do Polski
dlahandlu.pl
Trzy miesiące po fuzji z polskim Colianem niemiecki producent czekolady ogłasza zamknięcie jednej ze swoich fabryk. Firma tłumaczy decyzję spadkiem zamówień i rosnącymi kosztami, które obniżają jej konkurencyjność.
dlahandlu.pl, 2025-10-20 12:54:08
2025-10-20 12:54:08
Znana fabryka czekolady znika z rynku
superbiz.se.pl
Po ponad sześciu dekadach słodkiej tradycji, Berlin żegna kultową fabrykę czekolady Cargill w Lichtenrade. Amerykański koncern ogłosił zamknięcie zakładu z końcem 2025 roku, co oznacza utratę pracy dla 43 osób i koniec pewnej epoki w historii miasta....
superbiz.se.pl, 2025-11-21 11:28:12
2025-11-21 11:28:12
Słynna niemiecka fabryka porcelany ogłasza upadłość. Wśród jej klientów był Luwr
polskiobserwator.de
Słynna niemiecka fabryka porcelany ogłasza upadłość po 116 latach działalności – Jedna z najbardziej rozpoznawalnych niemieckich marek porcelany – Könitz Porzellan GmbH – ogłosiła upadłość. Firma z Turyngii, znana na całym świecie z produkcji unikato...
polskiobserwator.de, 2025-11-08 15:27:20
2025-11-08 15:27:20
Produkcja czekolady: Kluczowe czynniki wpływające na smak i jakość
portalspozywczy.pl
Naukowcy zidentyfikowali kluczowe czynniki, które podczas procesu fermentacji ziaren kakaowca wpływają na smak czekolady. Badali wpływ temperatury, odczynu i mikroorganizmów - informuje “Nature Microbiology”.
portalspozywczy.pl, 2025-08-20 08:56:04
2025-08-20 08:56:04
Dania obniża podatek od kawy, czekolady i słodyczy – kontrowersyjna decyzja rządu
skandynawiainfo.pl
Rząd Danii znosi podatek od kawy, czekolady i słodyczy. Decyzja oznacza obniżki cen warte 2,4 mld koron rocznie. Eksperci ostrzegają jednak przed skutkami zdrowotnymi. The post Dania obniża podatek od kawy, czekolady i słodyczy – kontrowersyjna decyz...
skandynawiainfo.pl, 2025-08-23 08:36:05
2025-08-23 08:36:05
Pierwszy raz od 30 lat jemy mniej czekolady
wnp.pl
W tym roku spożycie czekolady w Polsce spada nawet o 7 proc., co jest zjawiskiem niespotykanym od trzydziestu lat. Spadek wynika m.in. ze wzrostu cen słodyczy czekoladowych, będącego efektem globalnych podwyżek kosztów surowców, przede wszystkim kaka...
wnp.pl, 2025-09-17 09:48:19
2025-09-17 09:48:19
Prezes Wedla ujawnia tajemnice rynku czekolady.
gazeta.pl
- Jeżeli obecny poziom cen kakao się utrzyma, kolejne podwyżki nie powinny być już tak dotkliwe, jak te wprowadzone na początku roku - zapowiada Maciej Herman, CEO Wedla. Branża czekolady ma duże problemy. Konsumpcja spada, a kakao drożeje. Wedel mim...
gazeta.pl, 2025-09-21 07:48:22
2025-09-21 07:48:22
Destrukcja na rynku czekolady
parkiet.com
Ostatnie lata przyniosły anomalie na rynku kakao. Cena sięgnęła nawet 12 tys. USD/t, choć jeszcze kilka lat temu ceny rzadko przekraczały 3 tys. USD/t.
parkiet.com, 2025-10-17 05:23:06
2025-10-17 05:23:06
Koniec czekolady. Słynne marki sięgają po tańsze zamienniki i zmieniają receptury
dlahandlu.pl
Powrót do czasów wyrobów czekoladopodobnych stał się faktem – coraz więcej popularnych słodyczy przestaje być „czekoladą” w świetle przepisów. Rosnące ceny kakao sprawiają, że producenci masowo sięgają po tańsze zamienniki.
dlahandlu.pl, 2025-10-21 22:38:11
2025-10-21 22:38:11