Fabryka czekolady w Lichtenrade kończy swoją działalność po ponad 60 latach. Produkcja zostanie wstrzymana z końcem 2025 roku. Oznacza to zwolnienie całej ponad 40-osobowej załogi – poinformował Dziennik.pl.
Zamknięcie legendarnej fabryki czekolady: W ostatnich miesiącach w Niemczech coraz więcej firm i zakładów produkcyjnych ogłasza zamykanie swoich siedzib. Powody są różne – od rosnących kosztów energii i presji ekonomicznej, po globalne zmiany na rynk...
Trzy miesiące po fuzji z polskim Colianem niemiecki producent czekolady ogłasza zamknięcie jednej ze swoich fabryk. Firma tłumaczy decyzję spadkiem zamówień i rosnącymi kosztami, które obniżają jej konkurencyjność.
Po ponad sześciu dekadach słodkiej tradycji, Berlin żegna kultową fabrykę czekolady Cargill w Lichtenrade. Amerykański koncern ogłosił zamknięcie zakładu z końcem 2025 roku, co oznacza utratę pracy dla 43 osób i koniec pewnej epoki w historii miasta....
Słynna niemiecka fabryka porcelany ogłasza upadłość po 116 latach działalności – Jedna z najbardziej rozpoznawalnych niemieckich marek porcelany – Könitz Porzellan GmbH – ogłosiła upadłość. Firma z Turyngii, znana na całym świecie z produkcji unikato...
Naukowcy zidentyfikowali kluczowe czynniki, które podczas procesu fermentacji ziaren kakaowca wpływają na smak czekolady. Badali wpływ temperatury, odczynu i mikroorganizmów - informuje “Nature Microbiology”.
Rząd Danii znosi podatek od kawy, czekolady i słodyczy. Decyzja oznacza obniżki cen warte 2,4 mld koron rocznie. Eksperci ostrzegają jednak przed skutkami zdrowotnymi. The post Dania obniża podatek od kawy, czekolady i słodyczy – kontrowersyjna decyz...
W tym roku spożycie czekolady w Polsce spada nawet o 7 proc., co jest zjawiskiem niespotykanym od trzydziestu lat. Spadek wynika m.in. ze wzrostu cen słodyczy czekoladowych, będącego efektem globalnych podwyżek kosztów surowców, przede wszystkim kaka...
- Jeżeli obecny poziom cen kakao się utrzyma, kolejne podwyżki nie powinny być już tak dotkliwe, jak te wprowadzone na początku roku - zapowiada Maciej Herman, CEO Wedla. Branża czekolady ma duże problemy. Konsumpcja spada, a kakao drożeje. Wedel mim...
Ostatnie lata przyniosły anomalie na rynku kakao. Cena sięgnęła nawet 12 tys. USD/t, choć jeszcze kilka lat temu ceny rzadko przekraczały 3 tys. USD/t.
Powrót do czasów wyrobów czekoladopodobnych stał się faktem – coraz więcej popularnych słodyczy przestaje być „czekoladą” w świetle przepisów. Rosnące ceny kakao sprawiają, że producenci masowo sięgają po tańsze zamienniki.