Zapomniane przepisy sprzed lat potrafią zaskoczyć nawet największych miłośników kuchni. W starych książkach kulinarnych kryją się receptury, które dziś mogą wywołać zdziwienie, a kiedyś były zwyczajnym daniem na polskich stołach.
Jeszcze wiele lat temu olszówka (krowiak podwinięty) cieszył się sporą popularnością wśród grzybiarzy. Był podziwiany ze względu na swój smak i aromat, ale w ostatnim czasie zniknął na dobre z polskich stołów. Okazuje się, że ten „przysmak” tak napra...
Na Podkarpaciu trudno znaleźć dom, w którym choć raz w tygodniu nie pachniało proziokami. Proste w przygotowaniu, sycące i pachnące dzieciństwem. Dla mieszkańców regionu to kawałek historii i rodzinnych tradycji zamknięty w złocistym placku.
Czym jest metrowiec? To kultowe ciasto było uwielbiane w czasach PRL-u. Dziś mało kto je piecze, a szkoda, bowiem jego smak i wygląd robią zawsze piorunujące wrażenie na gościach. Sprawdź, jak je przygotować według tradycyjnego przepisu sprzed lat i...
Marcinki w Niemczech: kolorowe pochody, tysiące lampionów i tradycyjne przysmaki na stołach – 11 listopada Niemcy obchodzą Dzień Świętego Marcina, czyli Martinstag – święto, które mimo że nie jest dniem wolnym od pracy, ma wyjątkowe znaczenie w niemi...
Gastronomia Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej to temat, który nieodmiennie wywołuje nostalgię u starszego pokolenia i ciekawość u młodszych. Czasy, gdy w sklepach panowały niedobory, a zdobycie podstawowych produktów wymagało czasem znajomości lub go...
Polyhymnia to jeden z ciekawszych obiektów Układu Słonecznego, choć nieczęsto poświęca mu się uwagę. Ta planetoida może być zdaniem naukowców przełomowa w kontekście badań nad układem okresowym. Astronomowie są bowiem zdania, że mogłaby ona zawierać...
Na polach w Nieuw-Vennep Kverneland pokazał, jak wygląda przyszłość oprysku: maszyny, które myślą szybciej niż rolnik, a chemia trafia dokładnie tam, gdzie trzeba. Dzięki innowacyjnym systemom iXflow-Pulse, DAT Ecopatch i CTS, każda kropla jest precy...
Pasztet pieczony to pyszny specjał, który może być zdrowszy, niż myślisz. Sprawdź, jak przygotować pasztet w domu i wybierać wersje, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale też korzystnie wpływają na zdrowie.