Żywienie w tygodniach poprzedzających wycielenie ma kluczowe znaczenie dla optymalnego rozpoczęcia laktacji. Praktycy i doradcy informują, w jaki sposób można to osiągnąć za pomocą dawki TMR przygotowanej na zapas.
W Cieszymowie otwarto rozbudowaną farmę mleczną z największą ilością robotów VMS pracujących w systemie doju grupowego. Razem z porodówką gdzie również zainstalowano robota, w gospodarstwie pracować będzie aż 25 robotów.
Rolnicy mogą dostać nawet 300 tys. zł z ARiMR na nowoczesne technologie w oborze. Ruszył nabór w ramach działania „Inwestycje zwiększające konkurencyjność gospodarstw rolnych”. Wśród inwestycji znalazły się roboty udojowe, systemy TMR i automatyczne...
W internetowym sklepie Banggood pojawiła się świetna promocja na GameSir G7 Pro Wireless Wuchang Edition. Limitowana wersja kontrolera ozdobiona motywami z gry Wuchang Fallen Feathers została stworzona z myślą o PC i konsolach Xbox (bezprzewodowo 2.4...
O ile bez problemu krowa dostosowuje się do stresu krótkodziałającego, to już narażenie jej na stres długoterminowy może doprowadzić do rozregulowania fizjologii organizmu. Takim długodziałającym stresem może być zbyt duża obsada w stadzie, stres cie...
Kiszonki to podstawa żywienia bydła mlecznego, dlatego też monitorowanie ich jakości to konieczność. Jednym z parametrów dobrej jakości kiszonki jest jej temperatura.
Kondycja ciała przed porodem wpływa na pobranie paszy, wydajność mleczną oraz bilans energetyczny po wycieleniu. Regularna ocena kondycji ciała może nawet poprawić zdrowie zwierząt.
Holenderska muzyk gra dla wyjątkowej publiczności: krów. I nie tylko dla nich. Rolnicy od dawna wiedzą, że w ten sposób zwierzęta produkują więcej mleka.
To jedna z tych premier na Agritechnice, które robią wrażenie samym wyglądem. Jak radzi sobie wóz paszowy zaprojektowany dla największych gospodarstw mlecznych?
Komfortowa dla krów i wyposażona w najnowocześniejsze technologie obora to marzenie niemal każdego hodowcy bydła mlecznego. Natalii i Łukaszowi Rykowskim z Białowieżyna takowe udało się zrealizować.
Naukowcy odkryli, że niektóre bakterie obecne u krów i kóz, wytwarzają naturalne cząsteczki, które osłabiają groźne, antybiotykooporne szczepy gronkowców. W badaniach na myszach pojedyncza dawka tej substancji działała tak skutecznie jak antybiotyk.