Patrycja Aremke z Żabka Polska FRSiH 2025 podkreśliła wyzwania związane z wdrażaniem PPWR oraz wpływ rodzaju opakowań na decyzje konsumentów i gospodarkę. Odniosła się też do zjawiska greenwashingu w handlu.
Podczas Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2025 odbędzie się panel „Emocje na półce: od stylu życia do koszyka zakupowego”, poświęcony temu, jak marki budują emocjonalne więzi z konsumentami i zamieniają produkty w element stylu życia.
1 października we wszystkich placówkach handlowych powyżej 200 metrów kwadratowych zacznie obowiązywać system kaucyjny. Wysokość kaucji nie będzie wliczona w cenę napoju na półce czy w automacie. Jej wysokość będzie widoczna w znaku kaucji i pojawi s...
Bez zapowiedzi do sklepów Dino trafił zestaw klocków Cobi z modelem sklepu. Wzbudził zainteresowanie fanów obu marek, a uwagę zwraca jeszcze jeden detal. W Dino możemy teraz kupić model sklepów wykonany przez markę Cobi. Ta znana jest nie tylko ze s...
Przemysław Gostkiewicz (Grupa Sokołów), Jan Kolański (Grupa Colian), Anita Sowińska (Ministerstwo Klimatu i Środowiska), Sylwia Władyko (Grupa Chorten), Magdalena Łysoń (Eurowafel) - to tylko część nowych nazwisk, które pojawią się wśród prelegentów...
17 listopada 2025 r., w godz. 11.15–12.45 odbędzie się jedna z kluczowych debat tegorocznego Forum Rynku Spożywczego i Handlu "Silne rolnictwo i przetwórstwo – gwarant bezpieczeństwa żywnościowego”. Można się jeszcze rejestrować na to wydarzenie.
Obecnie w ramach selektywnej zbiórki komunalnej udaje się zebrać około 40 proc. opakowań PET wprowadzanych na rynek. Naszą ambicją jest osiąganie wyników powyżej 77 proc., a w przyszłości nawet 90 proc. - powiedział Piotr Okurowski, prezes zarządu Ka...
- Działamy w segmencie gum do żucia, batonów czekoladowych, ale jesteśmy też obecni bardzo mocno w segmencie karmy dla zwierząt zarówno w Polsce, jak i w całej Europie. W Polsce zaczęliśmy też działalność w ramach klinik weterynaryjnych. Jesteśmy wła...
Współczesne wytwarzanie żywności coraz mocniej opiera się na danych uzyskiwanych z opomiarowania produkcji i cyfrowych modelach rzeczywistych procesów zachodzących w firmie. Podczas Forum Rynku Spożywczego i Handlu Mariusz Śliwiński, dyrektor Instytu...
Szeroka tematyka XVIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu uwzględnia problemy branży handlowej i dynamiczne zmiany zachodzące na tym rynku, w tym związane z działającym w Polsce od 1 października 2025 roku systemem kaucyjnym.