W dietetyce rzadko można wskazać jedną, absolutnie "najzdrowszą" grupę produktów. Jednak jeśli spojrzymy na gęstość odżywczą, zawartość związków bioaktywnych i korzyści potwierdzone badaniami populacyjnymi, ciemnozielone warzywa liściaste wyraźnie wysuwają się na prowadzenie.
Nie dość, że przepyszne i uniwersalne - nadają się przecież do wielu potraw - są jeszcze niesamowicie zdrowe. Pomidory, na które mamy teraz szczyt sezonu, to genialne źródło substancji prozdrowotnych. Warto je jeść w każdej postaci, a naszemu zdrowiu...
Michał Wrzosek sam jest najlepszym przykładem na to, że można zmienić nawyki żywieniowe. Wygrał z chorobą otyłościową i od kilku lat za pomocą różnych kanałów w sieci stara się pomagać Polakom w podejmowaniu zdrowszych decyzji zakupowych. Ocenił równ...
Nie każdemu służy mleko krowie, ale czy kozie to naprawdę lepsza alternatywa? Ten mniej popularny napój budzi coraz większe zainteresowanie, jednak nie dla wszystkich będzie dobrym wyborem. Sprawdź, co warto o nim wiedzieć, zanim dodasz je do swojej...
Współczesna troska o zwierzęta domowe nie kończy się na zakupie dobrej karmy czy zapewnieniu podstawowej opieki weterynaryjnej. Coraz więcej właścicieli psów szuka rozwiązań, które nie tylko sprawiają radość ich pupilom, ale jednocześnie realnie wspi...
Justyna Steczkowska od ponad 30 lat jest jedną z najbardziej charakterystycznych artystek polskiej sceny. Choć 53-letnia gwiazda od dekad funkcjonuje w świetle reflektorów, jej energia, kondycja i nienaganna figura wciąż budzą podziw. W najnowszej ro...
Wprowadzenie zup do diety dzieci to doskonały sposób na dostarczenie im niezbędnych składników odżywczych w smacznej formie. Zupy są łatwe do strawienia, bogate w witaminy i minerały oraz mogą być atrakcyjne dla maluchów. W tym artykule odkryjesz naj...
Lipiec to czas, gdy na targowych straganach i sklepowych półkach królują świeże warzywa i owoce. To właśnie wtedy do zakupowych koszyków trafiają młode ziemniaki, rzodkiewki, koper czy czereśnie. Jak w 2025 r. kształtują się ich ceny w porównaniu do...
Zielone warzywa, których dzieci często unikają, mogą kryć w sobie niezwykłą moc. Najnowsze badania pokazują, że to, co ląduje na naszym talerzu, może realnie zmniejszyć ryzyko jednego z najgroźniejszych nowotworów współczesności.
Choć wydawać by się mogło, że sierpień jest miesiącem jedynie zbiorów – nic bardziej mylnego. To doskonała pora na wysiew, m.in. poplonowych warzyw liściastych, czyli: cykorii, jej bliskiej krewnej, endywii, kapusty pekińskiej, roszponki, rukoli, szc...
Rodzice od czasu wakacji w Tunezji rzadko robią na śniadanie coś innego. Nudne kanapki już dawno poszły w odstawkę. Tunezyjska potrawa wygryzła nawet tradycyjną jajecznicę. Mama szaleje z warzywami na patelni, a tym razem do stałego repertuaru dołącz...