Jakość powietrza w naszych domach i miejscach pracy istotnie wpływa na zdrowie układu oddechowego - zwłaszcza na rozwój i przebieg astmy - alarmuje Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej (EAACI). Według ekspertów, najbardziej szkodzą nam: lotne związki organiczne, środki czystości,...
„Od czasu ataku na Ukrainę Rosja znacznie zwiększyła swoją zdolność do produkcji kluczowych systemów uzbrojenia” – informuje w nowej analizie niemiecki Instytut Kiloński. Rosja w ostatnich latach zwiększyła produckję czołgów, pojazd...
Popularne produkty z Biedronki mogą nie być tak zdrowe, jak się wydaje. Eksperci ocenili skład kilku z nich i wskazali lepsze alternatywy – często dostępne w tym samym sklepie. Na które produkty warto uważać i co wybrać zamiast nich?
Przyznaj, że samo zdjęcie sprawiło, że poczułeś charakterystyczny smak tych batoników na podniebieniu. Chociaż w dobie nieograniczonej dostępności do różnych słodyczy i nieskończonej kreatywności ich producentów sezamki wpadły już do koszyka historii...
Dr Bartek Kulczyński nagrał filmik, w którym opowiada o składnikach żywności, które nie są absolutnie korzystne dla naszego zdrowia. Niestety, bardzo często są one w przekąskach, które bardzo lubimy i często po nie sięgamy. Czy lepiej z nich zrezygno...
Sezon na morele przypada na lipiec i sierpień. Kupując te owoce, zwracajmy uwagę na to, by produkt pochodził z Polski - wtedy mamy pewność, że nie pokonał tysięcy kilometrów w transporcie. Świeże, słodkie i soczyste morele to doskonały składnik uwiel...
Zaręczyny na koncertach Taylor Swift to już tradycja. Dlaczego? Z powodu pewnej idealnej do oświadczyn piosenki. Jedna ze Swifties powiedziała "tak" swojemu ukochanemu również na czwartkowym występie w Warszawie. Uroczy moment uwiecznili obecni na PG...
Grzyby to przysmak wielu Polaków. Dodajemy je do zup, sosów, a także spożywamy samodzielnie. Niestety, wyniki przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych (IJHARS) badań są alarmujące. Okazuje się, że znaczna część g...
Jeśli wydaje ci się, że przygotowanie wołowiny po burgundzku należy zostawić specjalistom, to masz rację - tylko tak ci się wydaje. Potrawą tą możesz uraczyć gości w swoim domu, a dzięki przepisowi Pascala Brodnickiego nie mogłoby to być łatwiejsze.