Rosół to zupa znana wielu pokoleniom i gotuje się ją chyba w każdym polskim domu. Procesu przyrządzania tego dania uczymy się na każdym etapie życia. Już od dziecka patrzymy, jak robi to babcia czy mama, a później sami decydujemy się ugotować esencjonalną zupę. Czasem, stojąc nad garnkiem, mamy rozt...
Czasem z sentymentem wracamy do wspomnień przed lat, przypominając sobie zapachy i smaki z dzieciństwa. Jednym z dań, które swój pik popularności miało w czasach PRL, był rumsztyk z cebulą. Warto wrócić do tego przepisu i przypomnieć sobie przepis na...
Zapomnij o chlebie z piekarni. Chleb na jogurcie przebija nawet ten przyrządzany na zakwasie. W łatwy sposób przygotujesz go z przepisem umieszczonym poniżej. Domowy chleb jeszcze nigdy nie był tak smaczny.
Masz ochotę na coś ciepłego, kremowego i pysznego? Tęsknisz za comfort foodem, ale bez kalorii z piekła rodem? Zrób serowego "makaron"... z kalafiora. To danie smakuje jak klasyka z amerykańskich filmów, ale nie zrujnuje ci diety.
Smalec jest jednym z tradycyjnych tłuszczów zwierzęcych, używanych od wieków w kuchni. Mimo walorów smakowych posiada wady. Przede wszystkim jest bardzo kaloryczny i wyróżnia się wysoką zawartością tłuszczów nasyconych, które spożywane w dużych ilośc...
Smaczny obiad dla całej rodziny możesz przygotować w mniej niż trzy kwadranse. Wystarczy, że poznasz ten przepis i przygotujesz z niego fantastyczne danie. Jest nim zapiekanka z makaronu, która zasmakuje każdemu. Koniecznie musi dowiedzieć się, jak j...
Piotr Ciemny - autor książki „Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni” przekonuje, że swoim działaniem nakierowuje ludzi na... drogę jedzenia chwastów. Zapewnia też, że grilla czy ognisko można urozmaicić smakowitymi, roślinnymi dodatkami, a życie bliżej...
W dzisiejszym zabieganym świecie każdy szuka sposobów, aby zaoszczędzić czas i skupić się na tym, co naprawdę ważne. Codzienność to nieustanny bieg między pracą, domem, a innymi obowiązkami. Przygotowanie zdrowych posiłków może być wyzwaniem, gdy bra...
Gotowanie metodą sous-vide zawsze będzie czasochłonne, ale nie musi być wcale trudne. Na rynku znajdziemy sporo cyrkulatorów oraz specjalnych urządzeń do sous-vide, które praktycznie całą pracę wykonają za nas – wystarczy jeszcze woda i kilka worków...
Korzystanie z kuchenki gazowej oznacza narażenie na te same substancje, które są obecne w smogu i dymie papierosowym. Najnowsze amerykańskie badanie pokazuje, że gotowanie na gazie zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Jest ono szczególnie duże dla d...
Rosół króluje na naszych stołach w niedzielę i od święta. Niektórzy szefowie kuchni wlewają do niego ocet. Dlaczego sięgają po ten składnik? Odpowiedź może nieźle zaskoczyć.