Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie, a to oznacza, że niedługo zaczniemy myśleć także o świątecznym menu. W polskich domach w tym okresie zawsze króluje ryba. Sekret odpowiedniego przyrządzenia polega na tym, by była delikatna w środku, a chrupiąca na zewnątrz. No i tu zaczyna się problem, p...
Jak przygotować karpia na Wigilię? Najlepiej wie to Magda Gessler, która od lat namawia Polaków do odkrywania kulinarnych tradycji. Restauratorka, znana z przywiązania do jakości i dbałości o detale, również w przypadku wigilijnego karpia stawia na s...
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley badający skamieliny sprzed 67 mln lat nie mogli wyjść ze zdziwienia. Otóż kiedy niektóre ryby morskie przystosowały się do życia w słodkiej wodzie, wiele z nich nabyło także bardziej rozwinięty zmys...
Znalezienie zamiennika dla karpia wcale nie jest trudne. W Polsce ta ryba jest liderem, jeśli chodzi o wigilijny stół. Osoby szukające bogatszych doznań kulinarnych mogą na świątecznym stole postawić coś innego niż karp. Serca twojej rodziny z pewnoś...
Ci, którzy mają auta i parkują je zimą pod chmurką zdecydowanie znają ten ból: wychodzicie z domu, odpalacie silnik, wrzucacie luz, kilka depnięć na gaz i zabieracie się za skrobanie oraz usuwanie śniegu. No to kardynalny błąd! Nie tylko można przytu...
Lokal na Rybę, restauracja specjalizująca się w rybach i owocach morza, wprowadził ofertę śniadaniową. Czy polski konsument gotowy jest na takie śniadanie? Szef kuchni, Bartosz Lisek proponuje m.in. ruchanki z pomuchlem, czyli kaszubskie racuchy z ci...
To niby takie proste, ale w praktyce wiele osób rezygnuje ze smażenia ryby, która po raz kolejny rozpada się na patelni. Przyczyn może być wiele – nieodpowiednia temperatura tłuszczu, zbyt mokra ryba, za szybkie obracanie na drugą stronę. Dlatego prz...
Czy w Polsce jest drogo? Temat ten wzięli pod lupę czescy turyści, którzy coraz chętniej i częściej odwiedzają nasz kraj. Na cel obierają głównie morze, choć nie tylko. Niedawno w sieci pojawiło się zdjęcie menu z mazurskiej restauracji. "Trochę droż...
Ryby zyskują na znaczeniu w diecie Polaków, głównie dzięki temu, że dostarczają białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Szczególną popularnością cieszy się jeden gatunek, który nasi rodacy jedzą w ogromnych ilościach, wierząc w jego korzystny wpływ na...
Ta rzadka i specyficzna ryba wyróżnia się swoimi oczami - dwoma zielonymi kulami, patrzącymi w górę, schowanymi za przeźroczystą błoną znajdującą się na czole zwierzęcia. Do tej pory badacze natknęli się na nią tylko dziewięć razy w naturalnym środow...
Znany jest skład jury konkursu Czas na rybę! W gronie jurorów znaleźli się m.in. reprezentanci wszystkich czterech wiodących stowarzyszeń gastronomicznych, które objęły wydarzenie patronatem merytorycznym: Euro-Toques Polska, Klub Szefów Kuchni, Ogól...