To niby takie proste, ale w praktyce wiele osób rezygnuje ze smażenia ryby, która po raz kolejny rozpada się na patelni. Przyczyn może być wiele – nieodpowiednia temperatura tłuszczu, zbyt mokra ryba, za szybkie obracanie na drugą stronę. Dlatego przygotowałam praktyczną ściągę ze smażenia ryby.
Lokal na Rybę, restauracja specjalizująca się w rybach i owocach morza, wprowadził ofertę śniadaniową. Czy polski konsument gotowy jest na takie śniadanie? Szef kuchni, Bartosz Lisek proponuje m.in. ruchanki z pomuchlem, czyli kaszubskie racuchy z ci...
Czy w Polsce jest drogo? Temat ten wzięli pod lupę czescy turyści, którzy coraz chętniej i częściej odwiedzają nasz kraj. Na cel obierają głównie morze, choć nie tylko. Niedawno w sieci pojawiło się zdjęcie menu z mazurskiej restauracji. "Trochę droż...
Ryby zyskują na znaczeniu w diecie Polaków, głównie dzięki temu, że dostarczają białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Szczególną popularnością cieszy się jeden gatunek, który nasi rodacy jedzą w ogromnych ilościach, wierząc w jego korzystny wpływ na...
Ta rzadka i specyficzna ryba wyróżnia się swoimi oczami - dwoma zielonymi kulami, patrzącymi w górę, schowanymi za przeźroczystą błoną znajdującą się na czole zwierzęcia. Do tej pory badacze natknęli się na nią tylko dziewięć razy w naturalnym środow...
Znany jest skład jury konkursu Czas na rybę! W gronie jurorów znaleźli się m.in. reprezentanci wszystkich czterech wiodących stowarzyszeń gastronomicznych, które objęły wydarzenie patronatem merytorycznym: Euro-Toques Polska, Klub Szefów Kuchni, Ogól...
Gdy dogorywało cesarstwo rzymskie, miasta na wybrzeżu dzisiejszej Chorwacji miały już długą tradycję. W V wieku naszej ery Dalmacja przeszła pod władzę Konstantynopola, a wschodnia część imperium przetrwała najazdy barbarzyńców i kontynuowała tradycj...
Wokół realnej wydajności przydomowych wiatraków wciąż krąży wiele mitów. Ile energii naprawdę potrafią wyprodukować? Gdzie opłaca się je instalować, a w jakich miejscach będą co najwyżej kosztowną dekoracją? Dane z polskich i zagranicznych źródeł pok...
Choć odległe rejony Układu Słonecznego wciąż pozostają tajemnicze, dzięki coraz bardziej zaawansowanym badaniom astronomowie odkrywają w nich fascynujące struktury poruszające się po zaskakujących orbitach. Najnowszy obiekt w kolekcji dowodzi tego, ż...
Czy można wyglądać świeżo, promiennie i atrakcyjnie bez grama podkładu czy korektora? Coraz więcej kobiet mówi: tak! Sekretem nie jest jednak genetyka, a dobrze dobrana pielęgnacja. Skóra, która jest odpowiednio oczyszczona, nawilżona i chroniona, sa...
Kuchnia indyjska to nie tylko popularne, aromatyczne sosy pełne przypraw i intensywnych smaków. To także puszysty, ciepły chlebek naan, który doskonale odnajduje się również na polskim talerzu – szczególnie w towarzystwie gęstych sosów.