Śledzie w sosie tatarskim to szybka, bardzo lubiana przekąska, idealna na wiele okazji. Przepis sprawdzi się świetnie zarówno na Święta, jak i na Sylwestra oraz wiele innych okazji.
Śledzie to klasyk polskiej kuchni wigilijnej. Aromatyczne, delikatne i wszechstronne – na świątecznych stołach goszczą w rozmaitych odsłonach, które zachwycają smakiem i zaskakują formą. Dla wielu rodzin są symbolem tradycji i wspólnego celebrowania....
Jedni wymiotują po ugryzieniu choćby kawałka, inni rezygnują po samym powąchaniu otwartej puszki. Spróbowaliśmy sławnych szwedzkich kiszonych śledzi suströmming, żeby powiedzieć wam, czy naprawdę jest to tak hardkorowe doświadczenie.
Nie uwierzycie, że to śledzie. Usmażone w panierce, w szwedzkim stylu, zaskoczą chrupiącą otoczką i delikatnym mięsem. Ten prosty przepis szybko zdobył fanów w mojej rodzinie i pokazuje, że śledź może być nie tylko wigilijnym klasykiem, ale też pyszn...
Szukasz przystawki, która skradnie serca gości podczas tegorocznych andrzejek? Ta sałatka ze śledziami to idealne połączenie słodkiego oraz słonego smaku i zawsze znika ze stołu jako pierwsza.
Śledzie i karp? Zapomnij. W Chorwacji, zwłaszcza w Szybeniku, Wigilia ma smak Dalmacji. Odkryj aksamitnego, tradycyjnego dorsza na biało – wykwintny przysmak z bogatą historią, idealny, by zaskoczyć rodzinę przy świątecznym stole.
W tym roku zapomnij o moczeniu śledzi w mleku. To popularna metoda, ale jest znacznie lepszy sposób, dzięki któremu nabiorą wyrazu. Wystarczy, że włożysz je do zalewy, którą najprawdopodobniej masz już gotową na jednej z kuchennych półek. Ten kwaskow...
Ryba w sosie curry to danie, które łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, soczysta ryba otulona kremowym sosem na bazie mleka kokosowego, curry i aromatycznych przypraw tworzy kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymaga...
Na gołąbki chętnych nie brakuje. Zamiast jednak znów zalewać je sosem pomidorowym, postaw na inny dodatek. Delikatny smak i aksamitna konsystencja otulą kapuściane roladki, dodając im jeszcze więcej smaku.