Makowiec to ciasto, które nieodłącznie kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem. Jednak często pojawia się w polskich domach także bez okazji i towarzyszy chwilom spędzanym w rodzinnym gronie. Nie da się ukryć, że to ciasto jest niezwykle popularne w polskich domach. Jak zatem wykonać makowiec tak, aby b...
To jeden z moich ulubionych przepisów, gdy szukam przekąsek na imprezę lub wieczór przy dobrym filmie. Zawsze wzbudzają zainteresowanie przy stole i znikają znacznie szybciej niż pozostałe smakołyki.
Sałatka i zdrowe jedzenie nie zawsze idą w parze. Pod kolorową zieleniną może kryć się szara kaloryczność. Dowiedz się, jak wybierać i przygotowywać te, które faktycznie są lekkie i odżywcze.
Mimo znalezienia się w niezwykle trudnej sytuacji życiowej Anastazja Jakubiak stara się podnieść na duchu inne osoby, które straciły ukochanych bliskich. Żona zmarłego w tym roku kucharza podkreśliła, że każdy ma prawo do przeżywania żałoby po swojem...
Jaki chleb na grilla? Jeśli znudziło ci się tradycyjne pieczywo i chcesz przygotować przekąskę, która będzie prawdziwym hitem w gronie znajomych, to sprawdź ten przepis na rwany chlebek czosnkowo-ziołowy. Ja przygotowuję go na różne okazje i za każdy...
Rosół to klasyka polskiej kuchni – aromatyczny, klarowny, pełen smaku i wspomnień z rodzinnego domu. Wydaje się prosty do przygotowania, ale każdy, kto choć raz próbował, wie, że łatwo popełnić błąd. Jednym z najczęstszych winowajców nieudanego bulio...
Jeśli szukasz pomysłu na sycący i aromatyczny obiad, który rozgrzeje w chłodne dni, gulasz z suszonymi grzybami będzie strzałem w dziesiątkę. To danie, które łączy w sobie delikatne mięso, intensywny smak leśnych grzybów i kremowy sos – idealne do zi...
Consommé to klarowny i bardzo aromatyczny bulion, który często jest podawany we francuskich restauracjach. Jedną z wariacji na ten temat jest consommé grzybowe – cudownie rozgrzewające i pełne leśnych aromatów. Bulion doskonale smakuje z pierożkami,...
Na urodziny bratowej znajoma przyniosła sernik, który zachwycił wszystkich gości. Niby zwykły baskijski, ale okazało się, że w środku nie ma nawet grama mascarpone. Zamiast drogiego nabiału z dużą zawartością tłuszczu, znajoma użyła tańszego i mniej...
Gdy pytam znajomych o zmęczenie, słyszę: "To codzienność", "Chcesz coś osiągnąć, musisz cierpieć", "Odpocznę na emeryturze". Psycholożka Tatiana Ostaszewska-Mosak przekonuje, że przemęczenie jest dziś powszechne. — Problem dotyczy nawet dzieci w wiek...