Według dietetyka Bartka Kulczyńskiego, dietetyka i specjalisty ds. zdrowia, nieodpowiednia dieta może prowadzić do poważnych problemów neurologicznych. Ekspert wskazuje na kilka kluczowych czynników żywieniowych, które powinny być bardziej świadomie interpretowane przez konsumentów.
ArcelorMittal rozważa przeniesienie części swojej działalności pomocniczej do Indii. Polskie zespoły także są analizowane. Koncern podkreśla, że nie chodzi o produkcję stali. Z drugiej strony ArcelorMittal jesienią wstrzymał inwestycje dekarbonizacyj...
Kalendarzowa jesień już za rogiem. Ta pora roku, choć nie wszystkim wesoło się kojarzy, jest przez pewną grupę osób bardzo wyczekiwana. Chodzi o grzybiarzy. Grzybobranie to w Polsce wręcz sport narodowy. Oto kilka rad, gdzie znaleźć poszczególne gatu...
Czy i jak zmienia się społeczne postrzeganie ról kobiet i mężczyzn? Nowych informacji na ten temat dostarczają wyniki badania CBOS. O ich skomentowanie poprosiliśmy psycholożki.
Do interesujących wniosków doszli autorzy szeroko zakrojonego badania dotyczącego wpływu stosowanej na co dzień diety na długość życia. Trwające dekadę obserwacje zaowocowały odkryciem, zgodnie z którym włączenie do jadłospisu takich pokarmów, jak ja...
Miejsca do nauki w Łodzi to cała masa różnorodnych obiektów i przestrzeni, które dają możliwość wyciszenia i koncentracji. Każdy lubi uczyć się na swój sposób i wie, w jakich okolicznościach najłatwiej przyswoić mu nową wiedzę. Poniżej prezentujemy r...
Naukowcy z USA wykonali krok w znalezieniu skutecznego leku na demencję związaną z chorobą Alzheimera. Ich eksperymentalny lek wykazuje zdolność do usuwania śladów choroby na długo, zanim pokażą się jej pierwsze objawy. Czy może to być gamechanger w...
Nowe badania rzucają światło na możliwy wpływ niektórych składników diety na ryzyko rozwoju demencji. Jak wynika z analiz opisanych w "Journal of Nutrition", regularne spożywanie jajek może odegrać tu niebagatelną rolę.
Nowe badania rzucają światło na możliwy wpływ niektórych składników diety na ryzyko rozwoju demencji. Jak wynika z analiz opisanych w "Journal of Nutrition", regularne spożywanie jajek może odegrać tu niebagatelną rolę.
Dr Kellyn Lee z Uniwersytetu Southampton, specjalizująca się w badaniach nad demencją, zwróciła uwagę na jeden z pierwszych objawów demencji. Mowa o nagłych zmianach w nawykach żywieniowych.