Czego nie wolno dodawać do sałatki jarzynowej? Jedni dorzucają jabłko i groszek, inni kukurydzę i ziemniaki. W rodzinnych przepisach panuje pełna dowolność, ale jest jeden składnik, który nigdy nie powinien trafić do miski. Jeśli tak się stanie - kłopoty murowane.
Sos pomidorowy to klasyka włoskiej kuchni i niezwykle uniwersalny dodatek do wielu dań. Jednak chociaż jego przygotowanie wydaje się banalne, okazuje się, że można łatwo popełnić błąd. Często sięgamy po dodatki, które mają wzmocnić smak, lecz nie zaw...
Natka pietruszki to niepozorne ziele, które kryje w sobie wielką moc. Chętnie dodajemy ją do zup i dań głównych, ale często traktujemy ją jako dekorację. Tymczasem ta znana od starożytności przyprawa zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych i re...
Możesz lekko je podprażyć i posypać nimi owsiankę albo wrzucić do środka już na etapie gotowania. Świetnie smakują, przyjemnie chrupią i są bogate w łatwo przyswajalne żelazo. Zwłaszcza jesienią, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, śniadani...
Producenci kapusty w Polsce narzekają na niskie ceny w skupach, a także brak popytu. Do tego import do naszego kraju w ostatnim czasie wzrósł. Tylko od stycznia do sierpnia 2025 r. wyniósł 24,4 tys. ton - głównie z Macedonii Północnej. Nastrojów nie...
W ciągu ośmiu miesięcy 2025 r. Polska zaimportowała prawie 38 tys. ton kalafiorów i brokułów. To najwyższy wynik od 2004 r. Głównym dostawcą okazała się Hiszpania. Na ściągnięcie tych warzyw z krajów trzecich wydaliśmy w sumie ponad 216 mln zł.
Te ciasteczka są idealne na jesień. Przygotowane z sezonowego warzywa i z dodatkiem czekolady, są tym, co każdy z nas potrzebuje, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, a wieczory umilają słodkości i kubek gorącej herbaty.
Lipiec to czas, gdy na targowych straganach i sklepowych półkach królują świeże warzywa i owoce. To właśnie wtedy do zakupowych koszyków trafiają młode ziemniaki, rzodkiewki, koper czy czereśnie. Jak w 2025 r. kształtują się ich ceny w porównaniu do...
Zielone warzywa, których dzieci często unikają, mogą kryć w sobie niezwykłą moc. Najnowsze badania pokazują, że to, co ląduje na naszym talerzu, może realnie zmniejszyć ryzyko jednego z najgroźniejszych nowotworów współczesności.
Choć wydawać by się mogło, że sierpień jest miesiącem jedynie zbiorów – nic bardziej mylnego. To doskonała pora na wysiew, m.in. poplonowych warzyw liściastych, czyli: cykorii, jej bliskiej krewnej, endywii, kapusty pekińskiej, roszponki, rukoli, szc...
Rodzice od czasu wakacji w Tunezji rzadko robią na śniadanie coś innego. Nudne kanapki już dawno poszły w odstawkę. Tunezyjska potrawa wygryzła nawet tradycyjną jajecznicę. Mama szaleje z warzywami na patelni, a tym razem do stałego repertuaru dołącz...