Suszone grzyby to nieodłączny element wielu polskich dań na święta. Ich intensywny aromat i wyjątkowy smak mogą jednak zostać zmarnowane, jeśli grzyby nie zostaną odpowiednio przygotowane. Jak zatem prawidłowo je moczyć i gotować, aby wydobyć z nich pełnię potencjału? Oto najważniejsze wskazówki.
Gdzie na grzyby koło Wrocławia? Przedstawiamy Wam kilka ciekawych miejsc na Dolnym Śląsku, gdzie warto pójść na grzyby. Co ważne grzybobranie można urządzić sobie nawet nawet nie tyle, co w bezpośrednim sąsiedztwie Wrocławia, ale nawet w granicach mi...
Nie przepadasz za suszeniem grzybów, ponieważ w przeszłości nieraz zdarzyło ci się już, że te spleśniały? Prawdopodobne tak samo jak wielu innych Polaków, popełniłeś popularny błąd. Nawet jeśli poświęciłeś mnóstwo wolnego czasu na zbieranie i przygot...
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej świąt, inni nie mogą już na nią patrzeć. Sałatka jarzynowa jest z nami długo i nie zapowiada się na rewolucję. Dlatego warto się postarać na każdym etapie jej przygotowania, a być może na nowo poruszy podniebie...
Jesienny wiatr coraz częściej daje się we znaki. To sygnał dla właścicieli hortensji, aby już teraz rozważyli cięcie kwiatów, z których będą mogli przygotować urocze wiązanki. Trzeba jednak uważać. Ususzenie roślin wcale nie jest tak banalnym zadanie...
Gdzie na grzyby koło Wrocławia? Przedstawiamy Wam kilka ciekawych miejsc na Dolnym Śląsku, gdzie warto pójść na grzyby. Co ważne grzybobranie można urządzić sobie nawet nawet nie tyle, co w bezpośrednim sąsiedztwie Wrocławia, ale nawet w granicach mi...
Ich zbawienne działanie na trawienie i pracę jelit znały jeszcze nasze prababki. Ale okazuje się, że mają o wiele więcej dobroczynnych właściwości, szczególnie cennych dla kobiet po menopauzie. Spożywane regularnie, poprawiają gęstość kości i opóźnia...
Osoby niewidome i słabowidzące wzięły dziś udział w warsztatach „Smak samodzielności”. Zajęcia miały za zadanie pokazać im, jak bezpiecznie przygotować dla siebie posiłek. Ewa Bąk z Fundacji „Szansa – jesteśmy razem” podkreśla, że ludzie zdrowi częst...
Dla Rosjanki mieszkającej od trzech lat w Polsce niektóre produkty spożywcze, na które natrafiła w sklepie, okazały się prawdziwą egzotyką. Co najbardziej ją zaskoczyło? Youtuberka Olga Glagoleva podzieliła się swoimi spostrzeżeniami.
Suszone grzyby to klasyk w polskiej kuchni, który sprawdza się przy przygotowywaniu aromatycznych zup oraz sosów. Dobrze mieć więc swój własny zapas przygotowany z tegorocznych zbiorów. Aby cieszyły swoim aromatem oraz wartościami przez wiele miesięc...