Miękkie, pachnące korzennymi przyprawami i wypełnione śliwkowym środkiem - alpejskie pierniczki nadziewane mają w sobie cały smak grudniowego oczekiwania. To jeden z tych wypieków, które znikają szybciej, niż zdążą wystygnąć, a jednocześnie doskonale nadają się do przygotowania z wyprzedzeniem. Idea...
Są takie dania, których smak i aromat przywodzą czasy dzieciństwa oraz smakowite obiady u babci. Jednym z nich jest ta rozgrzewająca zupa, która syci na długo i sprawdza się idealnie na chłodniejsze dni. Klasyk wśród jednogarnkowych dań, który z tego...
Czerwiec 2025 roku przyniósł mi niezapomnianą przygodę na motocyklu w samym sercu Alp. Celem tej podróży było jedno: zanurzenie się w majestatycznych widokach szwajcarskich Alp i przejechanie najbardziej ekscytującymi przełęczami Szwajcarii. Trasa pr...
Alpy Francuskie mają tendencję do nagrzewania się dwa razy szybciej niż inne ekosystemy. Na stosunkowo niskich i średnich wysokościach po prostu nie ma już wystarczająco dużo śniegu. Popularny ośrodek Céüze właśnie demontuje wyciągi z powodu braku po...
Czym są święta bez pierniczków? Te ciastka są wręcz obowiązkiem na wigilijnym i świątecznym stole. Ich korzenny smak przebija wszystko. Dlatego w tym roku zrobię pierniki staropolskie i zacznę już w listopadzie.
– Nie wyobrażam sobie świątecznego domu bez pierników – mówi Ewa Wachowicz. – Robiła je moja babcia, mama, a teraz ja. Żeby w pełni cieszyć się ich smakiem, warto zacząć przygotowania wcześniej – najlepiej już teraz. W rozmowie z Pysznościami restaur...
Popękane pierniczki to ciasteczka świąteczne, które gorąco polecam upiec. Przepis jest super prosty, ponieważ do ich zrobienia potrzebujesz tylko kilka składników, które wystarczy połączyć w jednolite ciasto. - bez śmietany i jajek - tylko kilka sk...
Salzburg to jedno z tych miejsc, których nie sposób sprowadzić do jednego wątku. Z jednej strony - historyczne księstwo z klasztorną historią i barokowym obliczem, z drugiej - rodzinne miasto Wolfganga Amadeusza Mozarta, co nie tylko czuć, ale i słyc...
Pomidory do słoików na zimę muszą znaleźć się w twojej spiżarni. Zamienią pospolity obiad w pyszność. Sam przyznasz, że gołąbki, spaghetti, pizza czy mięsne klopsiki smakują lepiej z sosem pomidorowym. Przepis na przetwór jest dla wszystkich osób, a...
Gdy temperatura za oknem zaczyna spadać, pozostawiając lato jedynie jako wspomnienie na zdjęciach, do łask powracają zupy. Warto postawić na pyszne urozmaicenie i sięgnąć po miszkulancję.
Wigilijna kolacja nie obejdzie się bez barszczu. Zakwas na niego warto zrobić już teraz — odpowiednio przygotowany nie spleśnieje, wręcz przeciwnie nabierze aromatu, dzięki czemu przyrządzone z niego danie będzie jeszcze smaczniejsze. O czym należy p...