Chyba ciężko o deser, który bardziej kojarzy się z okresem jesienno-zimowym niż słodziutkie i puszyste cynamonki. Niemal każdy ma ochotę na te pyszne bułeczki, ale niestety przygotowanie ich zajmuje sporo czasu. Dlatego znacznie częściej stawiam na te mięciutkie placuszki z porządną ilością cynamonu...
Wszyscy zastanawiają się, czy w przypadku umowy z krajami bloku Mercosur klamka zapadła i czy nie uda się wypracować dodatkowych mechanizmów wsparcia dla rolników i rekompensat, jeżeli handel stanie się zbyt dużym obciążeniem dla europejskiego rolnic...
Sezon na cynamonki trwa w najlepsze. Jeśli jednak masz już dość tych słodko-korzennych bułeczek drożdżowych, to zrób o niebo lepsze słodkości. Różnica tkwi w nadzieniu - obłędny, pistacjowy krem z dodatkiem malin tworzy połączenie, któremu naprawdę t...
W ubiegły czwartek miało miejsce uroczyste otwarcie Ekopracowni ,,Dookoła Świata” w Szkole Podstawowej nr 2 w Czechowicach-Dziedzicach. Pracownia została wyposażona w nowoczesny sprzęt oraz pomoce naukowe, które mają za zadanie inspirować młodzież do...
Niedzielny obiad to w wielu domach święto. Pachnie rosół, a na drugie obowiązkowo wjeżdżają schabowe. Jednak, zamiast znów klepać kotlety, proponuję coś prostszego i… o wiele smaczniejszego. Te roladki robi się w kilka chwil, a efekt zachwyca – soczy...
Śniadanie często uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia, a jego odpowiednie skomponowanie ma duże znaczenie dla zdrowia i dobrego startu w nowy dzień. Ten mus nie tylko wspiera pracę jelit, ale też jest szybki i łatwy w przygotowaniu.
Mimo niezbyt apetycznie brzmiącej nazwy to ciasto okaże się prawdziwym strzałem w dziesiątkę podczas rodzinnego popołudnia - szczególnie jeśli chcesz zobaczyć zdziwione miny bliskich, gdy oznajmisz, że zaraz do kawy podasz... salceson.
Wędliny kupowane w plasterkach mają różny skład – z większą bądź mniejszą domieszką konserwantów lub wzmacniaczy smaku. Trudno również o takie, które nie zawierają cukru. Dlatego lepiej zrobić wędlinę w domu z mięsa, które dostarczy potrzebnego białk...
Gołąbki to klasyka polskiej kuchni, którą zna niemal każdy. Ale czy zawsze trzeba jeść je w tradycyjnej formie? Jakub Kuroń poddał je pewnej modyfikacji, dzięki której danie zachowuje swój smak, a przygotowanie staje się o wiele wygodniejsze i szybsz...
Jesień nie musi pachnieć tylko dynią. Te placki zdumiewają jesiennym stylem nie mniej niż krem z dyni lub ciasto marchewkowe. Są miękkie, naturalnie słodkie i pełne rozgrzewającego smaku, który idealnie pasuje do chłodnych dni. Ich kolor, zapach i ko...