W Kwasówce pod Białą Podlaską (woj. lubelskie) powstał Instytut Wipasz, czyli nowoczesne centrum hodowli drobiu bez antybiotyków. Dzięki zaawansowanej technologii i dbałości o dobrostan zwierząt, instytut wyznacza nowe standardy w produkcji drobiarskiej.
W małej Kwasówce pod Białą Podlaską dzieje się coś, co przyciąga uwagę świata. Instytut Wipasz to żywe laboratorium hodowli przyszłości – bez antybiotyków, bez kompromisów, z pełną kontrolą środowiska i troską o dobrostan każdego zwierzęcia. W czasac...
Mięso z przepiórki to prawdziwy kulinarny skarb. Delikatne, bogate w białko i pełne wartości odżywczych, idealnie sprawdza się zarówno w wykwintnych daniach, jak i prostych przepisach dla całej rodziny. Poznaj właściwości przepiórki oraz inspiracje k...
Szczepienia mogą chronić nie tylko przed chorobami, ale i przed nadużywaniem antybiotyków. Nowe badanie pokazuje ich rolę w walce z lekoopornością. Artykuł Wyniki badań z USA: rutynowe szczepienia ograniczają stosowanie antybiotyków pochodzi z serwis...
Łosoś uchodzi za jedną z najzdrowszych ryb, ale nie każdy filet zasługuje na to miano. Oprócz białka i cennych kwasów omega-3 na talerzu mogą się znaleźć także substancje, których lepiej unikać.
Antybiotyki ze statusem leków tylko na receptę, karta informacyjna, która jasno wskazuje, że nie można ich stosować bez recepty i bez zaleceń lekarza, wielkość opakowania antybiotyku dostosowana do typowego dawkowaniu i czasu trwania leczenia - to ro...
Ukraiński gigant drobiarski MHP przejął hiszpańską grupę UVESA, co radykalnie zmienia układ sił na europejskim rynku. Dla Polski to zła wiadomość: połączony potentat zyska ogromną przewagę konkurencyjną dzięki dostępowi do taniego ukraińskiego zboża,...
- Mamy nadzieję, że już za miesiąc zostanie wznowiony eksport polskiego drobiu do Chin - powiedział rzecznik MSZ Paweł Wroński, informując o umowie zawartej przy okazji wizyty w Warszawie szefa chińskiej dyplomacji Wang Yi.
Przełom dla polskiej branży drobiarskiej. Po miesiącach trudnych negocjacji, polski drób wraca na chiński rynek. Podpisana umowa o regionalizacji mięsa drobiowego kończy z zasadą, gdzie jedno ognisko ptasiej grypy blokowało handel z całego kraju. To...
Polska i Chiny podpisały porozumienie, które otwiera drogę powrotu krajowego drobiu na ogromny rynek azjatycki. Umowa wprowadza zasadę regionalizacji – kluczową dla bezpieczeństwa eksportu. Co to oznacza dla polskich hodowców?