Jeszcze w grudniu 2024 r. masło kosztowało nawet 10 zł za kostkę i nic nie zapowiadało obniżek. Dwanaście miesięcy później ceny spadły do ok. 3 zł za 200 g. Co doprowadziło do pęknięcia „bańki maślanej” i dlaczego rynek mleczarski w Polsce zmienił się tak gwałtownie?
Ceny masła w Polsce rosną nieprzerwanie od wielu miesięcy, choć tempo podwyżek zaczyna stopniowo hamować – wynika z najnowszych analiz UCE Research i Uniwersytetów WSB Merito oraz koszyka cenowego dlahandlu.pl.
Analizy rynkowe wskazują, że ceny masła w sklepach wzrosły w lipcu średnio o ponad 17% w stosunku do roku ubiegłego, był to kolejny miesiąc wzrostów. Analitycy przewidują dalsze wzrosty, jednak z mniejszą dynamiką.
Masło ciągle drożeje dwucyfrowo w relacji rocznej, ale skoki są coraz mniejsze. W lipcu br. produkt zaliczył podwyżkę o 17,3% rdr. Dla porównania, na początku roku wzrosty wahały się wokół 30% rdr. Według ekspertów, w I pó...
Obniżka cen masła w ALDI i LIDLu: Niemieckie dyskonty wywołały prawdziwą burzę na rynku spożywczym, ogłaszając rekordową obniżkę cen masła. Produkt, którego cena od dłuższego czasu systematycznie rosła, teraz ponownie sprzedawany jest najtaniej od 20...
Światowa cena mleka we wrześniu 2025 r. spadła do poziomu z końca 2024 roku, notując piąty z rzędu miesięczny spadek. Nadpodaż mleka i surowców mlecznych, szczególnie masła i mleka w proszku, przy stabilnym popycie prowadzi do dalszej presji cenowej,...
Przyzwyczailiśmy się, że past takich jak hummus czy smalec z fasoli używamy jako dipu do maczania warzyw lub krakersów. Jednak taka pasta może z powodzeniem zastąpić również masło w codziennych kanapkach. Podaję przepis na lekką wersję bez strączków.
Jeśli lubicie słodycze, ale takie "nie za słodkie", dbacie o zdrowie i pilnujecie, by w waszej diecie nie było za dużo cukru, przepis na ciasto marchewkowo-owsiane spodoba ci się na pewno. Ciasto robi się bez mąki - zamiast niej korzystamy ze zdrowyc...
Są osoby, które dodają do ziemniaków jakikolwiek nabiał, który akurat znajduje się w lodówce. Osoby na diecie wysokobiałkowej znają tylko jeden słuszny dodatek. Miłośnikom purée ziemniaczanego nie jest wszystko jedno.
Niektórzy czekali na nią całe lato. I oto jest – smakowita, strukturalna, kremowa i uniwersalna dynia. Pełna błonnika i beta-karotenu doskonale sprawdza się nie tylko w zupie czy w serniku, ale także jako dodatek do kultowego smarowidła.
Szukasz zdrowej i pysznej alternatywy dla masła i margaryny na kanapki? Pasta z orzechów włoskich to aromatyczne smarowidło, które nie tylko wspiera pracę jelit i mózgu, ale też doda twoim posiłkom wyjątkowego smaku.