Śmietana to jeden z tych składników, który zawsze się przyda: do zupy, sosu, deseru. Ale równie często się marnuje. Zaczynasz opakowanie, używasz trochę, a reszta czeka... aż się zepsuje. A przecież można zrobić z nią coś lepszego, tylko trzeba wiedzieć, jak się za to zabrać.
Świeże ryby są doskonałe do mrożenia. A jak jest z tymi wędzonymi? Nie są tanie, więc warto wiedzieć, czy ten sposób na ich dłuższe przechowywanie się sprawdzi.
W maju szparagi królują w kuchni. Ich wielbiciele jedzą je od śniadania do kolacji. Sezon niestety jest wyjątkowo krótki. Ale od czego mamy zamrażarki? Podpowiadamy, w jaki sposób można przechowywać szparagi dłużej.
Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw na świecie, które często goszczą na naszych talerzach. Ich uniwersalność sprawia, że wielu z nas kupuje je w większych ilościach, stawiając sobie pytanie, jak najlepiej je przechowywać, by długo zachowa...
Czym zastąpić śmietanę? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które chcą jeść lżej albo po prostu zabrakło im tego produktu w lodówce. Choć często pojawia się w sosach, zupach i deserach, można go z powodzeniem zastąpić innymi składnikami, często bardz...
Mrożenie kurek może być proste i skuteczne, jeśli tylko wiesz, jak to robić. W naszym poradniku odkryjesz najlepsze metody, które pozwolą ci cieszyć się smakiem tych grzybów przez całą zimę. Jeden błąd może zrujnować wszystko – dowiedz się, jak go un...
Sezon na kurki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jednak te leśne skarby są dostępne tylko przez kilka miesięcy w roku. Aby cieszyć się ich wyjątkowym aromatem przez cały rok, warto pomyśleć o mrożeniu. Jak jednak przygotować kurki do mrożenia, by...
Jeśli kupisz lub zbierzesz w ogrodzie nadmiar szparagów i nie chcesz ich od razu zjeść, możesz je zamrozić. Nie wkładaj jednak surowych warzyw od razu do zamrażarki. Jest pewna zasada, której trzeba przestrzegać, aby nie straciły swojego smaku. W prz...
Rabarbar to jedna z najjaśniejszych gwiazd wiosennej i letniej kuchni. Kwaśne łodygi z reguły utożsamiamy ze słodkimi wypiekami czy kompotami, ale ich kuchenne perspektywy są zdecydowanie większe. Wielu miłośników rzewienia chciałoby cieszyć się nim...
Powszechna opinia kazałaby sugerować, że osoby, które częściej chodzą do spowiedzi, są bliższe Bogu, więc powtarzanie tego sakramentu może być dla naszej wiary tylko korzystne. Okazuje się jednak, że jest to błędne założenie, o czym całe mnóstwo wier...
Czy w piątek 13 czerwca można jeść mięso? Czy 13.06 jest post, czy dyspensa? Odpowiedzi na to pytanie szuka wielu katolików, którzy zastanawiają się, czy w piątek można jeść posiłki mięsne. Szczegóły w dalszej części tekstu pod zdjęciem. Przeczytaj C...