Jeśli kupisz lub zbierzesz w ogrodzie nadmiar szparagów i nie chcesz ich od razu zjeść, możesz je zamrozić. Nie wkładaj jednak surowych warzyw od razu do zamrażarki. Jest pewna zasada, której trzeba przestrzegać, aby nie straciły swojego smaku. W przeciwnym razie szparagi będą nadawać się tylko do w...
Brokuł gałązkowy, nazywany też bimi to smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty. Ma delikatny smak i zielony kolor. Z wyglądu i smaku przypomina nieco szparagi, i tak samo jest łatwy w przygotowaniu, jak to warzywo. Mamy świetne przepisy na sz...
Mrożenie kurek może być proste i skuteczne, jeśli tylko wiesz, jak to robić. W naszym poradniku odkryjesz najlepsze metody, które pozwolą ci cieszyć się smakiem tych grzybów przez całą zimę. Jeden błąd może zrujnować wszystko – dowiedz się, jak go un...
Sezon na kurki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jednak te leśne skarby są dostępne tylko przez kilka miesięcy w roku. Aby cieszyć się ich wyjątkowym aromatem przez cały rok, warto pomyśleć o mrożeniu. Jak jednak przygotować kurki do mrożenia, by...
Najwybitniejsi mistrzowie kulinarni z zapałem korzystają z niego w swojej kuchni, ponieważ ma on zdolność nadania niezrównanego smaku i zapachu wielu danym. Każdy z nas może doświadczyć tego na własnej skórze, bowiem stworzenie bouquet garni jest zad...
Czy słyszeliście o brokule gałązkowym, znanym również jako brokuł szparagowy lub bimi? To zdrowa i smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty, coraz częściej spotykana na naszych stołach. Jego delikatny smak i zielony kolor przypominają szparagi...
Świeże ryby są doskonałe do mrożenia. A jak jest z tymi wędzonymi? Nie są tanie, więc warto wiedzieć, czy ten sposób na ich dłuższe przechowywanie się sprawdzi.
Rosół to zdecydowanie ulubiona zupa większości z nas, ale kiedy żar leje się z nieba, raczej z niej rezygnujemy na rzecz chłodników. Upały odpuściły, można wrócić do jego gotowania. Może tym razem wypróbujesz dodatek, który polecają szefowie kuchni?...
Rosół jest ulubioną zupą wielu z nas, choć w czasie upałów częściej sięgamy po chłodniki. Amatorów rosołu jednak nie brakuje. Gdy temperatury nieco spadną, warto wrócić do tego smaku. Szefowie kuchni mają pewien sekret, który sprawia, że rosół w rest...
Rosół to nie tylko pyszna zupa, ale również baza dla wielu innych dań. W okresie jesienno-zimowym pomaga się rozgrzać i wspiera organizm w walce z infekcjami. Gdy ugotujemy go na bazie kości, stanie się prawdziwą bombą kolagenową. Ale rosół rosołowi...
Do tej sałatki wracamy co roku. Świetnie pamiętamy jej smak z dzieciństwa. Jej siła tkwi w prostocie. Najważniejsze są pyszne, soczyste pomidory, najlepiej prosto z krzaczka. Do tego odrobina kremowej, wyrazistej śmietany. Jest jeszcze trzeci składni...