Jeśli kupisz lub zbierzesz w ogrodzie nadmiar szparagów i nie chcesz ich od razu zjeść, możesz je zamrozić. Nie wkładaj jednak surowych warzyw od razu do zamrażarki. Jest pewna zasada, której trzeba przestrzegać, aby nie straciły swojego smaku. W przeciwnym razie szparagi będą nadawać się tylko do w...
W maju szparagi królują w kuchni. Ich wielbiciele jedzą je od śniadania do kolacji. Sezon niestety jest wyjątkowo krótki. Ale od czego mamy zamrażarki? Podpowiadamy, w jaki sposób można przechowywać szparagi dłużej.
Brokuł gałązkowy, nazywany też bimi to smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty. Ma delikatny smak i zielony kolor. Z wyglądu i smaku przypomina nieco szparagi, i tak samo jest łatwy w przygotowaniu, jak to warzywo. Mamy świetne przepisy na sz...
Najwybitniejsi mistrzowie kulinarni z zapałem korzystają z niego w swojej kuchni, ponieważ ma on zdolność nadania niezrównanego smaku i zapachu wielu danym. Każdy z nas może doświadczyć tego na własnej skórze, bowiem stworzenie bouquet garni jest zad...
Makaron ze szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym to lekka i pożywna propozycja na obiad dla fanów sezonowych warzyw. Jak krok po kroku przygotować chrupiące szparagi z kurczakiem i makaronem w aromatycznym sosie? Koniecznie sprawdź ten przepis.
Mrożenie kurek może być proste i skuteczne, jeśli tylko wiesz, jak to robić. W naszym poradniku odkryjesz najlepsze metody, które pozwolą ci cieszyć się smakiem tych grzybów przez całą zimę. Jeden błąd może zrujnować wszystko – dowiedz się, jak go un...
Sezon na kurki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jednak te leśne skarby są dostępne tylko przez kilka miesięcy w roku. Aby cieszyć się ich wyjątkowym aromatem przez cały rok, warto pomyśleć o mrożeniu. Jak jednak przygotować kurki do mrożenia, by...
Rabarbar to jedna z najjaśniejszych gwiazd wiosennej i letniej kuchni. Kwaśne łodygi z reguły utożsamiamy ze słodkimi wypiekami czy kompotami, ale ich kuchenne perspektywy są zdecydowanie większe. Wielu miłośników rzewienia chciałoby cieszyć się nim...
Rosół to zdecydowanie ulubiona zupa większości z nas, ale kiedy żar leje się z nieba, raczej z niej rezygnujemy na rzecz chłodników. Upały odpuściły, można wrócić do jego gotowania. Może tym razem wypróbujesz dodatek, który polecają szefowie kuchni?...
Rosół jest ulubioną zupą wielu z nas, choć w czasie upałów częściej sięgamy po chłodniki. Amatorów rosołu jednak nie brakuje. Gdy temperatury nieco spadną, warto wrócić do tego smaku. Szefowie kuchni mają pewien sekret, który sprawia, że rosół w rest...
Rosół to nie tylko pyszna zupa, ale również baza dla wielu innych dań. W okresie jesienno-zimowym pomaga się rozgrzać i wspiera organizm w walce z infekcjami. Gdy ugotujemy go na bazie kości, stanie się prawdziwą bombą kolagenową. Ale rosół rosołowi...