Choć dziś na wigilijnych stołach króluje barszcz z uszkami i zupa grzybowa, dawniej w wielu domach to właśnie zupa migdałowa była jednym z obowiązkowych dań podczas świąt Bożego Narodzenia. To niezwykle delikatna i aromatyczna potrawa, która łączy w sobie słodycz rodzynek, kremową konsystencję mleka...
Barszcz i grzybowa to bez wątpienia najpopularniejsze zupy serwowane na wigilijnym stole. Okazuje się jednak, że nie są to jedyne propozycje, które warto przygotować na tę wyjątkową wieczerze. W tym roku sięgnij po jeszcze jedną, która bardziej spraw...
Wydaje nam się, że wigilijne potrawy są stare jak... sama Wigilia, ale to nieprawda. Wiele dań, bez których dzisiaj nie wyobrażamy sobie tradycyjnego stołu, to wynalazek XX wieku, a nasze prababki w ten wyjątkowy wieczór przygotowywały zupełnie co in...
Ciężko ją znaleźć w supermarketach, ale warto wypatrywać kąski u dobrego rzeźnika. Krucha i delikatna przepona wołowa zaskoczy wszystkich miłośników mięsa swoim głębokim, intensywnie wołowym aromatem.
Beskid Sądecki to idealna alternatywa dla zatłoczonych Tatr i Karkonoszy. Znajdziesz tu malownicze szlaki, kolejkę gondolową i widoki, które zapierają dech. Latem przyciąga piechurów, zimą narciarzy, a przez cały rok miłośników ciszy i natury.
To jedna z najgorzej ocenianych adaptacji powieści Stephena Kinga, a mimo to do kin przyciągnęła miliony. Teraz, gdy mistrz szykuje jej nową – tym razem serialową wersję, warto odświeżyć tytuł, który jest na Netflix.
Karp na niebiesko to jedno z tych dań, które przyciągają uwagę nie tylko nazwą, ale też wyjątkowym smakiem. W świątecznym czasie, gdy wiele osób szuka prostego i sprawdzonego przepisu na karpia, ta przedwojenna technika znów wraca do łask. Połączenie...
Rozkładany stół to centrum świąt. Sprawdź, jaki model wybrać, aby pomieścić rodzinę, zoptymalizować przestrzeń i stworzyć elegancką oprawę kolacji wigilijnej.
Szukasz wigilijnej przystawki, która zaskoczy gości i doda świątecznemu stołowi nieco egzotyki? Kanapki z tatarem ze śledzia w wersji z awokado, kolendrą i limonką to propozycja, która łączy tradycję z nutką latynoskiego charakteru. Prosty przepis, ś...