Idealny lukier do pierników jest śnieżnobiały, odpowiednio gęsty i trzyma się długo naszych wypieków. Wbrew pozorom nie musi on wcale być przygotowywany z białka czy soku z cytryny. Wystarczy sięgnąć po pewien nietypowy produkt. Sprawdź, z czego przyrządzić lukier.
Jesień to czas aromatycznych napojów i pewnych rytuałów w domowym zaciszu. Jeśli masz dość klasycznego pumpkin spice latte, sięgnij po coś równie pysznego, ale bardziej naturalnego – kawę z syropem klonowym. Ten aromatyczny napój łączy intensywne esp...
Naukowcy z Krakowa stworzyli internetowe narzędzie, które porządkuje ogromne zbiory danych na temat białek – dzięki niemu łatwiej będzie odkrywać, jak działają w naszym organizmie, jak pomagają w leczeniu chorób i jak szukać nowych leków.
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, a do tego pachnące kokosem - idealne połączenie. Kokosanki to ciastka, które uwielbiają i dzieci, i dorośli. Ich przygotowanie jest bardzo proste i wystarczy tylko kilka składników. Kokosanki to idealny pomysł...
Superkomputer Tursa pomógł stworzyć model AI, który rozszyfrowuje język białek. To przełom w walce z rakiem i chorobami zakaźnymi. Artykuł Superkomputer Tursa dekoduje „język” białek, oferując nowe wskazówki dotyczące walki z rakiem pochodzi z serwis...
W 2025 r. Polacy mają do dyspozycji osiem niedziel handlowych, co oznacza, że tylko w wybrane dni będzie można zrobić zakupy bez ograniczeń. Cztery z tych dni już za nami, a przed nami jeszcze cztery niedziele handlowe, podczas których sklepy będą ot...
Wydaje się trudne, wygląda profesjonalnie, a tak naprawdę da się je zrobić w kilka minut – bez specjalnych sprzętów i bez kulinarnego stresu. Jajko w koszulce, czyli jajko poche, to klasyka kuchni francuskiej, która coraz częściej pojawia się także n...
Chcesz cieszyć się smakiem domowej szarlotki o każdej porze roku? Wystarczy, że przygotujesz jabłka w słoikach według sprawdzonego przepisu. To prosty sposób na zatrzymanie aromatu jesieni w kuchni i stworzenie bazy do deserów, które zawsze się udadz...
Desery to konieczność na stołach wielu Polaków, a sernik jest szczególnie lubiany i doceniany przez miłośników łakoci. Nie za tłusty, nieprzesłodzony i bogaty w białko, bo główny bohater – twaróg, ma go mnóstwo. Ciasto wszędzie się pojawia – imprezy,...
Drewno to wciąż jeden z najpopularniejszych sposobów na ogrzanie domów. Jednak, aby tego typu opał nadawał się do pieca, powinien być odpowiednio wysuszony, a w niesprzyjających warunkach proces (na świeżym powietrzu) ten może zająć nawet dwa lata. J...