Desery to konieczność na stołach wielu Polaków, a sernik jest szczególnie lubiany i doceniany przez miłośników łakoci. Nie za tłusty, nieprzesłodzony i bogaty w białko, bo główny bohater – twaróg, ma go mnóstwo. Ciasto wszędzie się pojawia – imprezy, spotkania rodzinne, wesela, czy przyjęcia imienin...
Zażywamy leki dla poprawy zdrowia i staramy się zdrowo odżywiać – wydaje się, że nie ma tutaj nic, co mogłoby się wykluczać. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że są pułapki – które mogą wywołać działanie odwrotne i zaszkodzić, zamiast pomóc. Jedną...
Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, ale pomyłka może kosztować życie. Kania, ceniony przysmak grzybiarzy, bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem.
Czosnek winnicowy [Allium vineale] zwany dzikiem szczypiorkiem jest gatunkiem pospolitym w Europie, rzadko uprawiany. W niektórych regionach traktowany jako inwazyjny The post Czosnek winnicowy z pól – smaczny, zdrowy dodatek w kuchni appeared...
Sezon jabłkowy to idealny moment, aby przygotować własny ocet jabłkowy. Dzięki prostemu przepisowi mojej babci możesz w kilka chwil nastawić ocet, który w pełni zastąpi sklepowy spirytusowy i wniesie do twojej kuchni naturalny aromat i zdrowe składni...
Sezon na grzyby wciąż trwa, gdyż lasy nieustająco pełne są różnorodnych okazów. Niestety zaraz obok smakowitych i jadalnych gatunków, znaleźć można również te trujące. Te swoim wyglądem zwodzą nawet doświadczonych grzybiarzy. Dobrze więc szczególnie...
W czasach PRL-u surówek było naprawdę sporo. Część z nich do dziś gości na polskich stołach, inne dodatki do obiadu odeszły w zapomnienie — podobnie jak ta marchewka, która najwyższy czas, by powróciła na talerze.
Jest wiele dziwnych grzybów, które na pierwszy rzut oka nie wyglądają na jadalne, więc omijamy je szerokim łukiem. Jednak są takie, które mimo nie zachęcającej aparycji są smacznym dodatkiem do wielu potraw. Takim grzybem jest czernidłak kołpakowaty.
Wiele gatunków grzybów jest pomijanych w czasie grzybobrania, choć są w pełni jadalne i do tego smaczne. Być może dlatego nie lądują w koszyku, gdyż wyglądają dość niepozornie, a do tego rosną w nieoczywistych miejscach. Tak jest w przypadku tego grz...
Zakwas z buraków jest efektem fermentacji buraków ćwikłowych. Jego wartości zdrowotne są nie do przecenienia. Zawiera witaminy, minerały i probiotyki. Wzmacnia organizm i każdy może przygotować go samodzielnie w domowym zaciszu. Artykuł Zakwas z bura...
Sernik baskijski pistacjowy to wyjątkowy sernik pieczony. Przepis jest niesamowicie prosty, a sernik smakuje nieziemsko. Tutaj najważniejsze są wysokiej jakości składniki.