Śledzie od dawna są ulubionym daniem Polaków, szczególnie podczas świąt. W Polsce zjadamy ich rocznie ponad 2 kg na osobę, co czyni śledzia jednym z najchętniej wybieranych gatunków ryb. Chociaż śledzie są cenione za swoje walory smakowe i zdrowotne, istnieją pewne zagrożenia, o których warto pamięt...
Już wiadomo, gdzie najbardziej lubiliśmy robić zakupy w 2025 roku, a które... omijaliśmy. Najnowszy ranking preferencji zakupowych polskich konsumentów to zestawienie pokazujące marki cieszące się ogółem największym zaufaniem klientów, ale są też "to...
Volvo EX90 zdobywa 5 gwiazdek Euro NCAP. Flagowy elektryk imponuje nie tylko ochroną podczas zderzenia, ale też zaawansowanymi radarami monitorującymi wnętrze. Artykuł Nuda, którą uwielbiamy. Volvo EX90 z kompletem gwiazdek Euro NCAP, czyli świat wra...
Niedawno oglądaliśmy go w „Bestii we mnie” na Netflix, teraz wraca w głównej roli w nowości od Apple TV+. O czym opowie „Widow's Bay” z Matthew Rhysem?
Ta rzadka i specyficzna ryba wyróżnia się swoimi oczami - dwoma zielonymi kulami, patrzącymi w górę, schowanymi za przeźroczystą błoną znajdującą się na czole zwierzęcia. Do tej pory badacze natknęli się na nią tylko dziewięć razy w naturalnym środow...
Karp pozostaje jednym z najczęściej poszukiwanych produktów w okresie przedświątecznym. Jak wynika z raportu BLIX, konsumenci szczególnie zwracają uwagę na promocje w tej kategorii. 17 grudnia, w środę, w sklepach ALDI karp jest dostępny w cenie 1,49...
Smażenie ryby bywa kulinarną próbą nerwów – pryskający tłuszcz, przywierające filety, rozsypana panierka. Okazuje się jednak, że wystarczy szczypta soli na rozgrzaną patelnię, by uniknąć bałaganu i uzyskać idealnie usmażoną rybę. To prosty, sprawdzon...
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley badający skamieliny sprzed 67 mln lat nie mogli wyjść ze zdziwienia. Otóż kiedy niektóre ryby morskie przystosowały się do życia w słodkiej wodzie, wiele z nich nabyło także bardziej rozwinięty zmys...
Lokal na Rybę, restauracja specjalizująca się w rybach i owocach morza, wprowadził ofertę śniadaniową. Czy polski konsument gotowy jest na takie śniadanie? Szef kuchni, Bartosz Lisek proponuje m.in. ruchanki z pomuchlem, czyli kaszubskie racuchy z ci...
To niby takie proste, ale w praktyce wiele osób rezygnuje ze smażenia ryby, która po raz kolejny rozpada się na patelni. Przyczyn może być wiele – nieodpowiednia temperatura tłuszczu, zbyt mokra ryba, za szybkie obracanie na drugą stronę. Dlatego prz...