Śledzie z orzechami i suszonymi śliwkami plus pyszna czerwona cebula, to niesamowita przekąska idealna na wiele okazji. Przepis jest prosty i sprawdzi się świetnie i na Święta i na Sylwestra.
Bruschettone to większa, bardziej okazała wersja włoskiej bruschetty - rustykalne kromki chleba pieczone na złoto, które tradycyjnie skrapia się oliwą i podaje z prostymi dodatkami, najczęściej z pomidorami. Emiliano Castagna z Włoskiej Akademii Kuli...
Kremowa, lekko słona feta w połączeniu ze słodyczą karmelizowanych jabłek to duet, który potrafi zaskoczyć swoją delikatną harmonią. Gdy dodamy do tego chrupiące, lekko gorzkawe orzechy włoskie, całość nabiera wyjątkowej głębi – balansując między sło...
Rozpływające się w ustach klopsiki z ciągnącym się serem, otulone kremowym sosem jabłkowo-chrzanowym i podane z domowymi kopytkami - to połączenie, które zachwyci każdego miłośnika polskiej kuchni z nutą nowoczesności. Idealne na ciepły, rodzinny obi...
Deser Jurka Sobieniaka wyrasta ze współczesnego myślenia o słodkościach, w którym liczy się kontrast smaków, stabilność masy i efektowny wygląd osiągany bez skomplikowanych technik. Lekka warstwa śmietanowa łączy się więc z twarogiem, masłem orzechow...
Właśnie sobie uświadomiłam, że dawno nie przygotowywałam Waszej ulubionej sałatki z kurczakiem, pomarańczą i orzechami :) Zdarzały się pytania o zamienniki dla granatu, więc dzisiaj będzie podobny przepis, ale troszkę zmodyfikowany, mniej więcej o do...
Steki z karkówki pieczone z dynią i suszonymi pomidorami to sycące, aromatyczne danie, idealne na jesienny obiad lub niedzielne spotkanie przy stole. Mięso jest soczyste w środku, a z wierzchu pięknie zrumienione, pieczone razem z kawałkami słodkiej...
Smaczne danie na szybko i to z jednej patelni, gdzie oprócz podsmażonej kaszy znajdziemy dynię, ciecierzycę, szpinak i suszone pomidory. Wszystko na koniec posypujemy fetą. Niby znane i powszechne składniki, ale czasem mamy ochotę na coś prostego i z...
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi, to pyszna i błyskawiczna przekąską. Przepis jest bardzo zimowy, więc sprawdzi się na Święta lub na Sylwestra i nie tylko.