Przez lata konsumenci w Polsce – szczególnie ci wypoczywający nad Bałtykiem – byli przekonani, że na ich talerzach ląduje klasyczny dorsz. Tymczasem coraz więcej dowodów wskazuje, że bardzo często zamiast dorsza atlantyckiego serwowano im jego tańszego kuzyna – czarniaka. Znany kucharz i youtuber To...
wMeritum.pl Tomasz Strzelczyk, znany kucharz-youtuber, postanowił się podzielić wrażeniami z jednej z knajp nad polskim morzem. Okazuje się, że nie są one najlepsze. Strzelczyk zamieścił na swoim kanale film zarejestrowany nad Bałtykiem. Przy okazji...
Szklanka pysznego kompotu, kiedy z nieba leje się żar, nie tylko działa kojąco na rozgrzane ciało, ale też przywołuje wiele wspomnień. Warto powrócić do dawnego zwyczaju i zamiast gazowych napojów wypełnionych słodzidłami serwować najmłodszym orzeźwi...
Puszyste i delikatne drożdżówki wypełnione po brzegi soczystym nadzieniem twarogowo-aroniowym zawładnęły kuchnią Remigiusza Rączki, znanego śląskiego kucharza. Pyszne ślimaczki przygotował raz-dwa, podpowiadając przy okazji, jak wykorzystać dar natur...
Zwykle rybę podaję na obiad w piątek. Wcześniej smażyłam dorsza w panierce, ale teraz przyrządzam go w inny sposób. Z apetycznymi dodatkami pieczona ryba nie ma sobie równych. Tak obiad jest pyszny, ale też bardzo zdrowy.
Ceny nad Bałtykiem mogą przyprawić o zawrót głowy! Z roku na rok rosną koszty zakwaterowania, ale przede wszystkim ceny żywności. Sieć podbija cennik sprzed 25 lat. Porównaliśmy ceny dorsza do obecnych. Totalny szok!
Zajadałaś się dorszem na wakacjach? Nie przechodź obojętnie obok karmazyna. Te ryby mają podobny smak, ale ta pierwsza jest zdecydowanie bardziej popularna. A karmazyn ma naprawdę sporo zalet.
Ryba na piątek to zawsze zdrowy i smaczny wybór. Teraz w dobrej cenie kupimy jedną z nich w Dino. Warto włączyć ją do diety. Jest zdrowsza i tańsza niż dorsz.
Jeśli piątek, do dania rybne, a jeśli ryba na obiad – to dorsz. Oto jaki sposób ma na niego Tomasz Strzelczyk. Ulubieniec polskich domowych kucharek i kucharzy ma swój sposób na rybę w sosie.
Kucharz wybrał się do Darłówka na obiad zaraz po tym, jak usłyszał, że w smażalni podają świeżego bałtyckiego dorsza. Plotki okazały się prawdziwe. Różnicę zauważył już w wyglądzie ryby, a po przebiciu się przez panierkę wszystko stało się jasne. Jak...
W gorące dni po ogórki sięgamy często, bo doskonale chłodzą i gaszą pragnienie. Stąd taka popularność mizerii. Nic dziwnego, że Piotr Ogiński, kucharz którego znamy z wielu programów telewizyjnych, też sięgnął po ogórki do letniej sałatki, ale potrak...