Borówka amerykańska dostępna jest w sprzedaży cały rok, ale latem smakuje naprawdę doskonale. Owoce są jędrne, słodkie i po prostu rozpływają się w ustach. Świetnie pasują do ciasta, ale też viralowych placuszków z patelni. Sprawdziłam, jak bez dużej ilości sody czy proszku do pieczenia, zapewnić im...
Czy wiesz, że borówka amerykańska, choć podobna do jagody, to zupełnie inny gatunek owocu? Oba należą do rodziny roślin wrzosowatych, ale różnią się między sobą. Owoce, które nazywamy jagodami, są w rzeczywistości borówkami czernicami, natomiast boró...
Sezon na borówki trwa. Okazuje się jednak, że ten pyszny owoc nie jest dla każdego. Borówka zjedzona przez osobę, która nie powinna go spożywać może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Czytaj dalej, a dowiesz się, kto nie powinien jeść borówki i d...
Placki twarogowe to świetna propozycja na słodki obiad lub na deser. Przyrządzam je z przepisu znalezionego w Internecie, a rodzinie smakują za każdym razem. Istotny jest jeden składnik, który nada placuszkom smaku i odpowiedniej konsystencji. Sposób...
Zwykłe naleśniki już cię nie zadowalają? Szukasz czegoś wyjątkowego, co zachwyci zarówno ciebie, jak i twoich gości? Mam dla ciebie propozycję – japońskie fluffy! To niezwykle puszyste i delikatne naleśniki, które swoją konsystencją przypominają bard...
Przepis na kotlety mielone jest prosty, a ich przygotowanie też nie powinno nikomu sprawić problemów. Jednak nie zawsze wychodzą pulchne, soczyste i aromatyczne. Dlaczego tak jest? Wszystko zależy od jednej prostej zasady, o której często się zapomin...
Chrupiące bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty, czyli fuczki, to propozycja idealna na okres jesienno-zimowy, stanowiąca doskonałą alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wystarczy połączyć ciasto naleśnikowe z kiszoną kapustą. Efekt...
Placuszki siekane z kurczaka z serem i majonezem to proste i superpyszne dnie, które urozmaici codzienną dietę, zwłaszcza tych zabieganych. Wystarczy wymieszać kilka łatwo dostępnych składników.
Proste i szybkie przekąski są na wagę złota. Przydają się zwłaszcza rano, gdy czasu nigdy za wiele. W taki właśnie sytuacjach smażę proste placki z twarogu i banana. Receptura babci jest tu gwarancją smaku.