Smak lata to zdecydowanie gotowany bób w towarzystwie masła oraz koperku. Sezon jest krótki, więc warto wykorzystać go w pełni. Co roku robię spore zakupy na rynku i przygotowuję kiszony bób do słoika w dwóch pysznych odsłonach: klasycznej z solą oraz z dodatkiem chilli.
Chociaż pomidory dostać można w sklepach przez cały rok, to nie zawsze warto za nie przepłacać. Zimą smakują raczej kiepsko, są dość wodniste i ciężko znaleźć w nich aromat lata. Jest jednak prosty sposób na to, aby zachować smak pomidorów na dłużej.
Skoro w ogórkach małosolnych zakochaliśmy się bez pamięci, dlaczego by nie iść za ciosem? Tomasz Strzelczyk nie bierze jeńców i proponuje "istną petardinę". Co powiecie na pomidory małosolne?
Fermentowane ziemniaki to w kraju, który kiszeniem stoi, bardzo rzadki widok. W tym przepisie pokazujemy najpierw, jak ukisić ziemniaki, a potem, jak przygotować z nich pyszne frytki. Warto spróbować tych nietypowych przekąsek.
Mówi się, że rok 2024 to nie jest rok ogórków, ale pomidory i papryki bardzo obrodziły. U mnie w ogrodzie papryk pod dostatkiem, dlatego z prosto z grządek, przerabiam je w sierpniu na pyszności do słoików. I tym razem nie zalewam octową marynatą czy...
Lubisz gołąbki? Jeśli jesteś ich smakoszem, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Wystarczy zawinąć kapustę z pewnym zdrowym i smacznym produktem. Wkrótce gołąbki w apetycznej marynacie trafią na twój stół.
Robisz przetwory na zimę? Zwykle przygotowywałam ogórki kiszone, ale dzięki temu przepisowi łączę ogórki z pomidorami i jeszcze innymi warzywami. Wychodzą znakomicie, dlatego każdemu polecam tę recepturę. Na zimę będą w sam raz.
Małgorzata Ostrowska, znana piosenkarka rockowa, pojawiła się w "Dzień Dobry TVN" - jednak tym razem nie wystąpiła w programie tylko jako artystka, a uświetniła swoją osobą kulinarny kącik, podpowiadając widzom, jak przygotować smaczne przetwory na z...
Rozkosznie prezentują się na talerzu i tak samą smakują, choć mogą budzić wątpliwości wyglądem. Ni to arbuz, ni ogórek. Coś pomiędzy, ale z wyczuwalnymi nutami limonki. Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać te cuda natury, po prostu zalej je solanką i poc...
Bób to warzywo strączkowe, które jest doskonałym źródłem białka roślinnego, a także aminokwasów, minerałów i witamin. Niestety, ta cenna zawartość przepada niekiedy w gotowaniu. Jak więc przyrządzać bób, by zachował jak najwięcej składników odżywczyc...
Sharon Stone, ikona kina lat 90., powraca na wielki ekran w spektakularnym stylu. Aktorka dołącza do obsady „Nobody 2”, sequelu niespodziewanego hitu akcji z 2021 roku. U boku Boba Odenkirka, Stone ma wcielić się w rolę głównego antagonisty, ...