Kilka lat temu natknęłam się na to warzywo w restauracji Roberta Lewandowskiego. Potem zaczęło się pojawiać w drogich delikatesach, a teraz można je coraz częściej kupić nawet w dyskontach, gdzie w promocji kosztuje ok. 7 zł. I naprawdę warto się skusić! Brokuł gałązkowy, znany również jako brokuł s...
W sklepach i na straganach w Polsce coraz częściej natknąć można się na ciekawie wyglądające, niespotykane wcześniej warzywo. Mowa o zucchiolo, które uprawiane jest przede wszystkim w Ameryce Południowej, ale teraz także w Hiszpanii. Jest to krzyżówk...
Czy słyszeliście o brokule gałązkowym, znanym również jako brokuł szparagowy lub bimi? To zdrowa i smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty, coraz częściej spotykana na naszych stołach. Jego delikatny smak i zielony kolor przypominają szparagi...
Poznaj zucchiolo – nową, niezwykle wszechstronną roślinę, która łączy zalety ogórka i cukinii. Zucchiolo zachwyca smakiem, bogactwem witamin i minerałów oraz szerokim zastosowaniem w kuchni. Dowiedz się, dlaczego warto wprowadzić ten innowacyjny skła...
Policja miała pierwszy kontakt z autem zaginionej Izabeli Parzyszek jeszcze na autostradzie A4, a nie - jak do tej pory twierdzono - na posesji znajomych jej ojca. Interia dotarła do nagrania, które do tej pory nie było publikowane. Dlaczego informac...
Legia Warszawa monitoruje sytuacje Claudy'ego M'Buyiego, 25-letniego napastnika austriackiego SKN St. Polten - informuje Piotr Koźmiński. Królowi strzelców tego sezonu drugiej ligi austriackiej bliżej jednak do Rapidu Wiedeń. The post Legia szuka tra...
Czarna rzepa? Wielu z nas nawet nie zna jej smaku. Częściej kojarzymy to warzywo jako składnik kosmetyków niż sałatek. Na szczęście wraca do łask, a nawet zaczyna być modne. Warto się nim zainteresować, zwłaszcza, że ma sporo właściwości zdrowotnych....
Czosnek uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Pochodzący z samodzielnej uprawy jest jeszcze bardziej wartościowy. Aby jednak na dłużej zachować jego walory odżywcze i smakowe, trzeba go odpowiednio przechowywać.Kiedy zbierać czosnek, by głów...
Pasztet kojarzy ci się ze świętami? Ten mięsny smakołyk rzeczywiście najlepiej smakuje zimą. Jednak gdy przygotujesz go w wersji wegetariańskiej, będzie lekki i delikatny. Można go nazwać wręcz letnim przysmakiem. Przygotujesz go szybko z warzywa, na...
— Dlaczego czereśnie drożeją? Bo wszystko drożeje, proszę pani. Kalafior jeszcze kilka lat temu sprzedawało się po 5 zł za sztukę. Teraz to jest 8-9 zł — mówi w rozmowie z Onetem sprzedająca warzywa od 1976 r. pani Gosia. Z danych z aplikacji PanPara...