Czarna rzepa? Wielu z nas nawet nie zna jej smaku. Częściej kojarzymy to warzywo jako składnik kosmetyków niż sałatek. Na szczęście wraca do łask, a nawet zaczyna być modne. Warto się nim zainteresować, zwłaszcza, że ma sporo właściwości zdrowotnych. Co przygotować z rzepy? Mamy świetny przepis.
Czy jest coś lepszego, niż kawałek słodkiego, obłędnie czekoladowego brownie? To jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Jest pyszne i... niezwykle kaloryczne. Istnieje sposób, aby nieco je "odchudzić". Wystarczy, że dodasz do niego trochę sezo...
W sklepach i na straganach w Polsce coraz częściej natknąć można się na ciekawie wyglądające, niespotykane wcześniej warzywo. Mowa o zucchiolo, które uprawiane jest przede wszystkim w Ameryce Południowej, ale teraz także w Hiszpanii. Jest to krzyżówk...
Seler to niezastąpione warzywo w naszych kuchniach. Składnik włoszczyzny, słynie ze swojego wyrazistego aromatu i smaku, a także wartości odżywczych.Seler można z powodzeniem uprawiać we własnym ogrodzie, choć trzeba tu przestrzegać kilku zasad i wdr...
Czosnek uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Pochodzący z samodzielnej uprawy jest jeszcze bardziej wartościowy. Aby jednak na dłużej zachować jego walory odżywcze i smakowe, trzeba go odpowiednio przechowywać.Kiedy zbierać czosnek, by głów...
Pasztet kojarzy ci się ze świętami? Ten mięsny smakołyk rzeczywiście najlepiej smakuje zimą. Jednak gdy przygotujesz go w wersji wegetariańskiej, będzie lekki i delikatny. Można go nazwać wręcz letnim przysmakiem. Przygotujesz go szybko z warzywa, na...
Kiedy ogródek obfituje w pyszne warzywa, aż żal nie skorzystać z tych dobrodziejstw. Pyszne pomidory sprawdzą się nie tylko w sałatce czy na kanapce, ale również w wersji faszerowanej. To prosty przepis na pyszny obiad, który przygotujesz w mgnieniu...
Skoro w ogórkach małosolnych zakochaliśmy się bez pamięci, dlaczego by nie iść za ciosem? Tomasz Strzelczyk nie bierze jeńców i proponuje "istną petardinę". Co powiecie na pomidory małosolne?
Czy słyszeliście o brokule gałązkowym, znanym również jako brokuł szparagowy lub bimi? To zdrowa i smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty, coraz częściej spotykana na naszych stołach. Jego delikatny smak i zielony kolor przypominają szparagi...
Kilka lat temu natknęłam się na to warzywo w restauracji Roberta Lewandowskiego. Potem zaczęło się pojawiać w drogich delikatesach, a teraz można je coraz częściej kupić nawet w dyskontach, gdzie w promocji kosztuje ok. 7 zł. I naprawdę warto się sku...
Gołąbki to mięso mielone z dodatkami zawinięte w liście. Ale jakie liście? Większość z nas powiedziałaby, że kapusty. Ale Ewa Wachowicz ma na to swój pomysł.