Kawa to nie tylko mała czarna. W dzisiejszych czasach można ją pić w wielu wersjach – z mlekiem, napojem roślinnym, lodami czy bitą śmietaną. Kawiarnie mają w swoim menu naprawdę wiele opcji. My idziemy jednak o krok dalej i proponujemy dodatki, które nie tylko wpłyną na unikalny smak, ale również d...
Międzynarodowe ceny cukru spadły w grudniu – wynika ze styczniowego raportu FAO. Dane pokazują, że wskaźnik światowych cen cukru FAO wyniósł w grudniu 120,0 punktów co stanowi spadek o 6,4 punktu (5,1 procent) w porównaniu z listopadem. Na świe...
Sezon na wiśnie jeszcze trwa. To dobry moment, aby dowiedzieć się, jak zachować smak owoców na dłużej. Sposób jest łatwy i co najważniejsze skuteczny. Wypróbuj go, a już nigdy nie przechowasz ich inaczej.
Co dodać do kawy zamiast słodkich dodatków? Bartek Kulczyński, znany dietetyk, podzielił się prostymi przepisami na to, jak poprawić właściwości zdrowotne uwielbianego przez wielu Polaków porannego napoju.
Pączki to nieodłączny element karnawału i tłustego czwartku, ale ich klasyczna wersja jest dość kaloryczna i pełna węglowodanów. Czy można zrobić je w zdrowszej wersji, bez białego cukru, ale nadal puszyste i pełne smaku? Oczywiście! Te pączki z pier...
Surówkę z tartej marchewki i jabłka znamy wszyscy. Dodajemy do niej odrobinę cukru i podajemy z wieloma potrawami. Ta wersja surówki jest absolutną klasyką, jednak dodatek do obiadu na bazie marchwi można przyrządzić jeszcze lepiej.
Marzysz o szarlotce, która jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa i lekka? Szarlotka jaglana bez cukru i mąki to idealna propozycja dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Ta wersja tradycyjnego ciasta jest pełna...
Pamiętasz domowej roboty dżemy z dzieciństwa, w których zanurzało się palce, kiedy babcia nie patrzyła? Z pewnością wielu osobom ślinka cieknie na myśl o tej słodyczy, jednakże w dobie większej świadomości na temat zdrowego odżywiania staramy się uni...
Marka DZIK, która zasłynęła z napojów bez cukru, zapłaciła 15 mln zł podatku cukrowego. "Nie ma to sensu" - ocenił na platformie X Paweł Sikora, przedstawiciel firmy. Konstrukcja daniny sprawia, że trzeba ją odprowadzać nawet od produktów bez cukru....
Znana trenerka i dietetyczka - Anna Lewandowska - apeluje do Polaków, aby zrezygnowali z cukru. Wskazała nie tylko ryzyko związane z jego spożywaniem, ale także podpowiedziała, czym można go zastąpić. Wszystkie niezbędne informacje dotyczące diety po...
Napoje typu "zero" stały się w świadomości społecznej zdrową alternatywą dla znanych nam od dziesięcioleci gazowanych trunków pełnych cukru. Wiele osób twierdzi jednak, że są one tak naprawdę jeszcze gorsze w swej naturze. Skąd takie zdanie? I czy ma...