Pamiętasz domowej roboty dżemy z dzieciństwa, w których zanurzało się palce, kiedy babcia nie patrzyła? Z pewnością wielu osobom ślinka cieknie na myśl o tej słodyczy, jednakże w dobie większej świadomości na temat zdrowego odżywiania staramy się unikać przesłodzonych produktów. Nie oznacza to jedna...
Oprócz drzew i dobrze nam znanych gatunków roślin, w polskich lasach możemy niekiedy natknąć się na organizmy, o których istnieniu do tej pory nie mieliśmy pojęcia. Pracownicy nadleśnictwa Barlinek właśnie przedstawili ciekawy okaz śluzowca, który na...
Nie jestem wielką mistrzynią owocowych przetworów, jednak ten dżem robię co roku. Czarne porzeczki nadają mu niezwykłego aromatu. Jest wyrazisty, kwaskowaty, niepowtarzalny. Nie wyobrażam sobie bez niego świątecznego piernika i wielu innych wypieków.
Dżemy są szczególnie lubiane w moim domu. Pyszne owoce zamknięte w słoiczkach najlepiej smakują zimą. Jednak ten dżem z jeżyn bez pestek nie ma sobie równych. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny.
Lubisz dżemy? Zwykle robiłam je z owoców sezonowych. Jednak teraz to się zmieniło. Przyrządzam dżem, który w ogóle ich nie zawiera. Rodzina zajada się tym dżemem, aż im się uszy trzęsą.
Zanim na dobre rozpocznie się jesień, warto zadbać o to, by w spiżarce nie zabrakło domowych przetworów. Wygrzane w słońcu pomidory sprawdzą się nie tylko do przygotowania przecieru czy warzywnego soku, ale również słodkiego dżemu.
Naleśniki są jak kartka papieru, ponieważ to, czym je wypełnisz, nadaje im smak i styl. Jeden farsz zmienia je w deser, inny w sycący obiad. Poznaj pomysły, które cię zaskoczą i spowodują, że już nigdy nie użyjesz po prostu dżemu.
Zapomnij o dżemie ze sklepu. Przygotuj domowy z sezonowego owocu, który nie ma sobie równych. Z tym przepisem dżem z borówek zrobisz nie tylko łatwo, ale też bez dodatku cukru. Smak zachwyci wszystkich i poproszą, abyś przyrządzała ten dżem znacznie...
To chyba najbardziej nietuzinkowy dżem, jaki można znaleźć. Sekretem jest składnik, którego nie spodziewalibyśmy się w przetworach. Jednak śniadanie z naleśników czy placuszków potrafi zmienić w coś zupełnie niezwykłego.
Sezon na polskie jabłka trwa już od lipca, a kolejne kosze ze zbiorami będą coraz cięższe. Owocowy urodzaj warto wykorzystać w kuchni, przygotowując pyszne przetwory do spiżarni. Zamiast klasycznego dżemu z jabłek, przygotowuję jego słodką i pyszną w...
Sezon na wiśnie nie trwa wiecznie, te pyszne owoce znikają z naszych sklepów zazwyczaj do końca lipca. Dlatego warto zawczasu przygotować z nich domowy dżem – przysmak, dzięki któremu będziemy mogli cieszyć się wiśniowym smakiem przez cały rok. Podpo...