Zwykłe kotlety mielone wydają się prostym daniem, ale czy na pewno? Słynny podróżnik kulinarny, Robert Makłowicz, udowadnia, że nawet w tak tradycyjnym przepisie można znaleźć miejsce na innowacje. Jego metoda przygotowania kotletów mielonych gwarantuje niezwykłą puszystość i soczystość. Chcesz poznać jego sekret?
Naleśniki to jeden z najlepszych przepisów na szybki obiad. Chociaż sprawa wydaje się prosta i niemal każdy robił je samodzielnie w domu, to naleśnik naleśnikowy nie jest równy, a o efekcie końcowym decydują często niuanse.
Czy wiesz, jak przyrządzić oryginalne leczo? Zdaniem Roberta Makłowicza, wielu z nas w trakcie przygotowywania tej węgierskiej potrawy popełnia błąd, który całkowicie zmienia jej charakter. Znany dziennikarz kulinarny i podróżnik, który od lat odkryw...
Jak zrobić kotlety mielone inaczej? Wystarczy, że to ulubione danie Polaków przygotujesz sposobem Roberta Makłowicza. Patent jest łatwy, a kotlety wychodzą po prostu doskonałe. Zrobisz je raz, a będziesz przygotowywać tylko w ten sposób.
Zanim sklepowe półki wypełniły rozmaite gotowe łakocie, w większości polskich domów ciasteczka piekło się regularnie. Kultowe orzeszki, baletki czy amoniaczki były najlepszym dodatkiem do herbaty. I do tej listy dopisuję ciasteczka z przepisu mojej c...
Kto powiedział, że kotlety mielone muszą być nudne? Ten klasyczny obiad może nabrać zupełnie nowego smaku, jeśli tylko dodamy do niego jeden, prosty składnik. Odkryj przepis na kotlety mielone, które są nie tylko soczyste i delikatne, ale także niezw...
Placki ziemniaczane mają wielu miłośników, a wśród nich jest Magda Gessler. Często zamawia właśnie tą prostą potrawę w restauracjach, w których przeprowadza słynne rewolucje. Szybko potrafi wyłapać błędy podczas ich przygotowania, a także zaradzić, j...
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Wariantów jest przynajmniej kilka, ale podstawą musi być dobry twaróg. W poniższym przepisie zmiksuj go też z serem z wiaderka i jednym dodatkiem w proszku, który poprawi konsystencję całego wypie...
Z tym, nieco nieoczekiwanym, dodatkiem mięso na kotlety staje się miękkie i dobrze napowietrzone. Dzięki temu gotowe danie jest lżejsze – przynajmniej w odbiorze, bo niekoniecznie, jeśli chodzi o liczbę kalorii. Warto jednak sięgnąć po tę sztuczkę pr...
Ulubieniec Polaków Robert Makłowicz przypomniał przepis na doskonałe naleśniki. Mleko zastąpił innym składnikiem, który nadaje ciastu na naleśniki odpowiedniej puszystości i delikatności. Koniecznie poznaj przepis kucharza, a już nigdy nie przyrządzi...
Robert Makłowicz zasłynął nie tylko jako doskonały kucharz, ale również fantastyczny gawędziarz. Dlatego jego książki kucharskie pełne są anegdot i ciekawych historii. Jedna z nich opowiada o niechlubnym wkładzie wiedeńskiej zupy ziemniaczanej w pier...