Analizy przeprowadzone za pomocą algorytmów sztucznej inteligencji wskazują, że metabolity diety są głównym winowajcą rozwoju nowotworów jelita grubego u dorosłych poniżej 60. roku życia. Szczególnie silny wpływ mają metabolity czerwonego mięsa i mięsa przetworzonego. Uzyskane wyniki są o tyle istotne, że od dłuższego czasu notuje się wzrost liczby nowotworów u młodszych osób, a badania na obecność metabolitów są znacznie łatwiejsze i tańsze niż badania kolonoskopowe.
W ciągu czterech ostatnich lat polskim kierowcom zatrzymywano uprawnienia już 300 tys. razy. Jak informuje rankomat.pl, powołując się na dane policji, najczęstszą przyczyną jest oczywiście jazda na podwójnym gazie.
Wiosną Monika Olejnik przekazała fanom trudną informację. Okazało się, że dziennikarka zmaga się z nowotworem piersi i jest już po operacji. Obecnie wraca do formy. W jednym z wywiadów, wyjawiła, jak się czuje, a także jak zareagowała, gdy usłyszała...
Tomasz Jakubiak zbiera pieniądze na walkę z nowotworem. Jeszcze nie minął tydzień od startu zbiórki, a juror "MasterChefa" zgromadził dzięki internautom już grubo ponad pół miliona złotych. A to nie koniec!
Tomasz Jakubiak choruje na rzadki nowotwór, którego leczenie jest bardzo kosztowne. Znany kucharz może liczyć na wsparcie fanów i bliskich. Jesteście ciekawi, jaką kwotę udało mu się zebrać w tydzień od startu zbiórki?
Śliwa należy do najpopularniejszych drzew sadowniczych, co oznacza, że rodzajów owoców także jest wiele. Owoce śliwki są smaczne i mają wiele witamin, a ich pozytywny wpływ na zdrowie jest wręcz niepodważalny. Mimo tego, śliwki wcale nie tak często g...
Szukasz zdrowego i pożywnego śniadania, które zapewni ci energię na cały dzień? Owsianka to doskonały wybór! A jeśli dodasz do niej kefir, stworzysz niezwykle korzystne połączenie dla twojego zdrowia. Dlaczego owsianka z kefirem jest tak wyjątkowa i...
Dziś to nieco zapomniany owoc, ale wiele lat temu pełnił ważną i przyjemną rolę w wielu domach, będąc słodką przekąską na jesień i zimę, gdy już skończył się czas na maliny, truskawki czy czereśnie. Warto sobie o nim przypomnieć, bo skrywa w sobie ca...
Jest łatwo dostępny i stosunkowo niedrogi, a jego właściwości przewyższają wiele innych superproduktów. Wystarczy jedna, może dwie łyżeczki rano, a twój brzuch ci podziękuje.
Horchata jest symbolem lokalnej kultury w Walencji, gdzie napój ten jest bardzo popularny i serwowany niemal wszędzie, zwłaszcza w upalne dni. Horchata nie tylko orzeźwia, ale stanowi również ważny element diety. Naukowcy twierdzą, że...
Dawniej często gościł na polskich stołach, szczególnie w sezonie owocowym. Często pojawiał się w przedszkolnych podwieczorkach, a dziś króluje przede wszystkim w wersji instant. Domowy kisiel to nie tylko sentymentalny przysmak z dzieciństwa, ale rów...