Zapiekanki to klasyk polskiej kuchni, chociaż zazwyczaj sięgamy po te z pieczarkami. To jednak wdzięczne pole do eksperymentów, bo na bagietce zapiec można znacznie więcej składników.
Te jajka to idealny przepis na rozpoczęcie dnia w iście królewskim wydaniu. Chociaż królują głównie w restauracjach i dobrych hotelach, to ich przygotowanie w domu nie sprawi dużo problemu. Jajka w takim wydaniu smakują po prostu obłędnie.
To bezmięsne danie z kapusty smakuje całej mojej rodzinie. Gwarantuję ci, że twojej też będzie. Zrób je z tego przepisu i zaskocz sama siebie. Jest naprawdę smaczne, a połączenie składników jest doskonałe. Będzie smakowało nawet największym mięsożern...
Gdy nie mam pomysłu, co podać jako dodatek, kiszosław od razu ratuje sytuację. Od kiedy wpadłam na ten przepis, robię go cały czas. Moja rodzina pokochała proste połączenie surówki z kiszonej kapusty z odrobiną jogurtu i majonezu. Jest smacznie, szyb...
Kiedy w maju dosadzałam jeszcze kolejne krzaczki tego zioła na balkonie, wiedziałam co robię. Nie ma lepszego dodatku do herbaty, gdy żar leje się z nieba. Taki napój tradycyjnie pije się w Maroku. Jest słodki, orzeźwiający i najlepiej gasi pragnieni...
Czy słyszeliście o brokule gałązkowym, znanym również jako brokuł szparagowy lub bimi? To zdrowa i smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty, coraz częściej spotykana na naszych stołach. Jego delikatny smak i zielony kolor przypominają szparagi...
Rozgrzewa, syci i jest doskonałym wyborem na obiad, zwłaszcza zimą. Zupa jest banalna w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna i pyszna. Spróbujesz i będziesz gotować częściej. Nawet zamiast rosołu.
W dawnej kuchni polskiej nie znano zapiekanek, ale nie znaczy to, że XVII-wieczni Polacy nie mogli najeść się na ulicy. Co serwowano 400 lat temu "na mieście"?
Tradycyjny lawasz jest wypiekany w glinianych piecach opalanych drewnem. Oryginalny przepis pochodzi z Armenii, chociaż obecnie te pyszne placki są popularne już w wielu różnych krajach. W domowych warunkach można przygotować je na patelni lub w piek...
Zupa ogórkowa to klasyk, który jadł każdy z nas – kwaśna, rozgrzewająca i pełna domowego smaku. Jednak warto spróbować jej w zupełnie nowej odsłonie. To danie udowadnia, że nawet najbardziej znane potrawy mogą zaskoczyć na nowo.