Grzybiarze chętnie ruszają do lasów, by zbierać smaczne leśne okazy. Suszone grzyby są szczególnie cenione. Jednak warto wiedzieć, że nie każdy gatunek grzyba nadaje się do suszenia. Podpowiadamy, jakie grzyby lepiej spożywać w innej postaci.
Suszenie grzybów to chyba najlepsza metoda przechowania na dłużej pełni ich aromatu. Warto jednak pamiętać, że nie zawsze takie konserwowanie jest dobrym pomysłem. Niektóre gatunki grzybów po prostu nie zostały stworzone do suszenia.
Wrzesień sprzyja grzybobraniu. Grzybiarze chętnie ruszają do lasów i szukają smacznych okazów, które potem można suszyć. Jednak, jak suszyć grzyby, by nie pleśniały? Podpowiadamy, jakich błędów unikać podczas suszenia grzybów.
Wiele osób wybierając się w podróż samolotem, zastanawia się, które siedzenie wybrać. Jak się okazuje, należy brać pod uwagę nie tylko ustawienie względem okna, ale też numer rzędu.
W dobie wygodnych połączeń lotniczych świat stał się dla nas łatwo dostępny: możemy stosunkowo szybko przekraczać granice kolejnych krajów i poznawać nowe kontynenty. Niestety, w odległych rejonach czekają też niebezpieczeństwa, na które nie jesteśmy...
Gdy zaczyna boleć, to wiadomo, że sporo dietetycznych wykroczeń mamy na koncie. Dieta ma duży wpływ na ten niepozorny narząd, który pełni ogromnie ważne funkcje w organizmie. Jak jeść, by mu nie szkodzić i czego unikać, by trzustka mogła dobrze funkc...
Suszenie grzybów to doskonały sposób na zachowanie ich aromatu i smaku na długie miesiące. Dzięki temu możemy cieszyć się leśnymi przysmakami nawet wtedy, gdy za oknem szaleje zima. Jednak, aby suszone grzyby zachowały swoje walory, należy je odpowie...
Zbieranie grzybów to popularne hobby wielu Polaków. Jednak nie wszyscy wiedzą, że grzybobranie podlega pewnym regulacjom mającym na celu ochronę naszych lasów i ich ekosystemów. Sprawdź, gdzie możesz zbierać grzyby bez obaw o mandat i jakie zachowani...
Dla jednych wrzesień oznacza koniec urlopu i powrót do pracy oraz szkoły, inni już zacierają ręce na myśl o grzybobraniu. Pełne koszyki leśnych przysmaków stają się Świętym Graalem wszystkich miłośników spacerów w łonie natury. Sierpniowa pogoda dopi...
Czy można uprawiać grzyby w domu? To pytanie zadaje sobie wiele osób — zwłaszcza, gdy kilogram suszonych borowików potrafi kosztować 300 zł. Są gatunki, które będą się dobrze czuły w przydomowym ogródku, piwnicy, a nawet w mieszkaniu. Na pewnego grzy...
Wśród polskich grzybów królują borowiki szlachetne, sosnowe i usiatkowane. Ich smaczny miąższ i aromat sprawiają, że są chętnie zbierane przez grzybiarzy. Jednak w lasach kryje się jeszcze jeden rodzaj borowika, który często jest niesłusznie pomijany...