Chleb z ziaren to propozycja dla osób, które chcą jeść zdrowo, a jednocześnie zależy im na sycącym i pełnym wartości odżywczych pieczywie. W każdym kawałku kryje się solidna porcja witamin i minerałów, od witaminy A i E, przez witaminy z grupy B, po kwasy omega-3, jod, selen i żelazo. To prawdziwa b...
Marzysz o pysznych, puszystych placuszkach, które powstają bez drożdży i proszku do pieczenia? Proziaki to tradycyjny podkarpacki przysmak, który zachwyca prostotą przygotowania i wyjątkowym smakiem.
Jest niewiele śniadań, które tak dobrze przywołują ciepło rodzinnego domu jak racuchy. Słodkie placuszki na bazie jabłek to prawdziwa gratka nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych, a gdy drożdże zamienisz na inny składnik, wyjdą jeszcze smaczniejs...
Święta nadchodzą wielkimi krokami i nadchodzi czas, kiedy ze spiżarni wyciągamy zakwas z buraków. Po otwarciu może czekać na nas niemiła niespodzianka – mianowicie okaże się gęsty. Czy trzeba go wylać, czy można go jeszcze uratować?
Lubisz gofry? Ten przepis sprawi, że je pokochasz. Nieczęsto decydujemy się na eksperymentowanie z ciastem na te słynne wafle, ale tym razem warto zrobić wyjątek. Bo gofry wychodzą naprawdę wyjątkowe. Spróbuj przepisu na gofry bananowe rozkoszuj się...
Jeśli nie lubisz suchych gofrów, jesteś w odpowiednim miejscu. Z tego przepisu wychodzą bardziej puszyste i wilgotne w środku. Z wierzchu szybciej się rumienią, zachęcając do sięgnięcia po jeszcze jednego.
Owocowe szaleństwo trwa już od dobrych kilku tygodni. Świeże owoce to doskonały pretekst do tego, aby upiec słodziutki deser. Plan brzmi jak marzenie, a do pełni szczęścia brakuje tylko jednego - idealnego efektu końcowego. Zobacz, co zrobić, żeby so...
Karpatka od kilku dekad zajmuje w rodzimej tradycji cukierniczej miejsce niewątpliwie znaczące – choć, wbrew pozorom, nie zawdzięcza tego wielowiekowej historii (jak dzieje się to w przypadku piernika czy sernika). Nazwa tegoż wypieku – honorująca je...
Co roku we wrześniu na rozpoczęcie roku szkolnego robię pyszne ciasta z jabłkami. Prawie zawsze wybieram przepisy na tartę i jabłecznik. Bliscy są zachwyceni. Poznaj receptury, które urzekły moją rodzinę.
Zamiast tracić czas na pieczenie biszkoptu czy sięgać po gotowe herbatniki z długą listą zbędnych składników, warto spróbować innego, prostszego rozwiązania. Ten pomysł na spód do ciasta nie tylko przyspiesza przygotowania, ale też sprawia, że deser...
Niektóre nazwy ciast potrafią wywołać salwy śmiechu przy stole, ale zadek pawiana nie tylko bawi, lecz także zachwyca smakiem. To lekkie, puszyste ciasto bez pieczenia łączy w sobie herbatniki, kremowy serek i ciepłe lody, tworząc deser, po którym ka...