Rajskie jabłuszka, znane również jako jabłka ozdobne, to małe, dekoracyjne owoce, które często zdobią nasze ogrody i parki. Choć z pozoru mogą wydawać się jedynie ozdobą, mają one znacznie więcej do zaoferowania. Zamiast tylko podziwiać je z daleka, warto zerwać je z drzewa i spróbować ich smaku. Jednak jest jedna ważna rzecz, o której należy pamiętać, zanim zdecydujesz się je zjeść.
Puszyste i delikatne drożdżówki wypełnione po brzegi soczystym nadzieniem twarogowo-aroniowym zawładnęły kuchnią Remigiusza Rączki, znanego śląskiego kucharza. Pyszne ślimaczki przygotował raz-dwa, podpowiadając przy okazji, jak wykorzystać dar natur...
Owoce zrywane prosto z drzewa to norma dla mieszkańców wsi. Miastowi zdają się być pozbawieni tego przywileju. Okazuje się jednak, że aglomeracje również oferują takie dary dla osób żyjących w ich obrębie. Wystarczy tylko wiedzieć, gdzie szukać.
Wakacje trwają w najlepsze. To dobry czas, by zorganizować co najmniej krótki weekendowy wyjazd. Zastanawiacie się nad wyborem miejsca? Świetny okaże się Białystok. To niedoceniane miasto skrywa wiele atrakcji.
Dereń wraca do łask. Dawniej ceniony był za właściwości lecznicze, a dereniówkę, czyli nalewkę z owoców derenia, nazywano królową wśród nalewek. Dzisiaj coraz chętniej interesujemy się dobrodziejstwem natury, nie bez powodu więc na tapet powrócił nie...
Nie kojarzą się powszechnie z miastem, w którym można by spędzić fajny weekend. Podobnie jak inne śląskie miejscowości są stereotypowo postrzegane jako brudne, zaniedbane i szare. Paradoksalnie najwięcej do powiedzenia mają osoby, które nie postawiły...
W dzisiejszych czasach, gdy coraz większą uwagę przywiązujemy do zdrowego odżywiania, warto sięgnąć po mniej popularne, ale niezwykle wartościowe produkty. Jednym z nich jest koper włoski, czyli fenkuł. To aromatyczne warzywo skrywa w sobie wiele cen...
Planujecie jesienną lub zimową podróż? Jeśli tak, warto wziąć pod uwagę jedno z małych i klimatycznych miasteczek w Polsce. Mało, kto o nim słyszał, a jest warte uwagi.
Klasyka polskiej kuchni, ale w nieco innym wydaniu? Bardzo prosimy! Polecamy, zachwalamy i oferujemy sprawdzony przepis. A na co? To oczywiste – na rosół z gęsi. W końcu najlepsza gęsina na świętego Marcina. Czyli już za chwilę, już za momencik…
Tym klopsikom nie czego nie brakuje. Karol Okrasa zadbał o to, by stały się miękkie i soczyste, a smak sprawia, że po pierwszym kęsie zapominasz o tych z IKEI. Jeśli szukasz przepisu na ideał - oto klopsiki w szwedzkim stylu, które nie dają o sobie z...
Wiele osób przechodzi koło niej obojętnie, omijając ją wzrokiem podczas wybierania ryby na obiad ze smażalni. To jednak błąd, który warto szybko naprawić. Nie tylko jest jedną z najzdrowszych ryb, ale również najświeższą.