W dzisiejszych czasach, gdy coraz większą uwagę przywiązujemy do zdrowego odżywiania, warto sięgnąć po mniej popularne, ale niezwykle wartościowe produkty. Jednym z nich jest koper włoski, czyli fenkuł. To aromatyczne warzywo skrywa w sobie wiele cennych właściwości, które pozytywnie wpłyną na twoje...
Biała rzepa nie jest zbyt popularnym warzywem, ale kryje w sobie mnóstwo wartości odżywczych, które warto poznać. Delikatna, lekko pikantna w smaku, pełna witamin i minerałów, zaskakuje swoją kulinarną wszechstronnością. Sprawdź, dlaczego warto jeść...
Wakacje trwają w najlepsze. To dobry czas, by zorganizować co najmniej krótki weekendowy wyjazd. Zastanawiacie się nad wyborem miejsca? Świetny okaże się Białystok. To niedoceniane miasto skrywa wiele atrakcji.
Dereń wraca do łask. Dawniej ceniony był za właściwości lecznicze, a dereniówkę, czyli nalewkę z owoców derenia, nazywano królową wśród nalewek. Dzisiaj coraz chętniej interesujemy się dobrodziejstwem natury, nie bez powodu więc na tapet powrócił nie...
Nie kojarzą się powszechnie z miastem, w którym można by spędzić fajny weekend. Podobnie jak inne śląskie miejscowości są stereotypowo postrzegane jako brudne, zaniedbane i szare. Paradoksalnie najwięcej do powiedzenia mają osoby, które nie postawiły...
Puszyste i delikatne drożdżówki wypełnione po brzegi soczystym nadzieniem twarogowo-aroniowym zawładnęły kuchnią Remigiusza Rączki, znanego śląskiego kucharza. Pyszne ślimaczki przygotował raz-dwa, podpowiadając przy okazji, jak wykorzystać dar natur...
Rajskie jabłuszka, znane również jako jabłka ozdobne, to małe, dekoracyjne owoce, które często zdobią nasze ogrody i parki. Choć z pozoru mogą wydawać się jedynie ozdobą, mają one znacznie więcej do zaoferowania. Zamiast tylko podziwiać je z daleka,...
Planujecie jesienną lub zimową podróż? Jeśli tak, warto wziąć pod uwagę jedno z małych i klimatycznych miasteczek w Polsce. Mało, kto o nim słyszał, a jest warte uwagi.
Klasyka polskiej kuchni, ale w nieco innym wydaniu? Bardzo prosimy! Polecamy, zachwalamy i oferujemy sprawdzony przepis. A na co? To oczywiste – na rosół z gęsi. W końcu najlepsza gęsina na świętego Marcina. Czyli już za chwilę, już za momencik…
Skoro w ogórkach małosolnych zakochaliśmy się bez pamięci, dlaczego by nie iść za ciosem? Tomasz Strzelczyk nie bierze jeńców i proponuje "istną petardinę". Co powiecie na pomidory małosolne?
Czy słyszeliście o brokule gałązkowym, znanym również jako brokuł szparagowy lub bimi? To zdrowa i smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty, coraz częściej spotykana na naszych stołach. Jego delikatny smak i zielony kolor przypominają szparagi...