Gąska zielonka budzi mieszane uczucia wśród miłośników grzybobrania. W Polsce można ją legalnie zbierać, choć w wielu krajach europy jest klasyfikowana jako grzyb trujący. Mykolodzy ostrzegają przed jej częstym spożywaniem.
Z danych zaprezentowanych przez Alior Bank wynika, że w Polsce brakuje blisko 400 tys. mieszkań. Mimo tego sprzedaż lub wynajem swojego lokalu wcale nie są takie proste. Szczególnie, jeżeli zależy nam na uczciwych klientach i nie chcemy czekać w nies...
Niektóre rośliny są szalenie modne i wszyscy sadzą je w ogrodach, inne rosną gdzieniegdzie, jakby niezauważone. I chociaż są piękne i pożyteczne, jakoś o nich zapominamy. Taki właśnie jest kielichowiec, roślina, która z wielu powodów powinna rosnąć w...
W Europie coraz częściej pojawiają się doniesienia o nowych przypadkach niebezpiecznego grzyba szpitalnego – Candidozyma auris. Patogen, który po raz pierwszy odkryto w 2009 roku w Japonii, dziś jest już endemiczny w Indiach, a liczne ogniska zakażeń...
Ceny w Polsce wzrosły gwałtowniej niż w Niemczech, dlatego niemieckim klientom coraz mniej opłaca się przyjeżdżać na zakupy do Polski – wynika z analizy Polsko-Niemieckiego Centrum Informacji Konsumenckiej. Wyniki analizy Polsko-Niemieckiego Centrum...
Substancje psychodeliczne pozyskiwane z grzybów stają się potencjalnym lekiem na choroby psychiczne. Obiecujące są także metody leczenia dla zespołu jelita drażliwego i udaru mózgu. W centrum uwagi: psylocybina, która obok LSD jest najbardziej popula...
Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, ale pomyłka może kosztować życie. Kania, ceniony przysmak grzybiarzy, bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem.
Jeszcze w latach 80. XX wieku krowiak podwinięty był opisywany w atlasach grzybów jako grzyb warunkowo jadalny. Wielokrotne gotowanie lub marynowanie miało skutecznie usuwać toksyny. Teraz wiadomo, że ta metoda nie działa.
Na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżnia. Zwyczajny grzyb w bladożółtym kolorze z niepozornym trzonem. Kiedy go przekroisz lub ułamiesz, dowiesz się, dlaczego piaskowiec modrzak może zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonego grzybiarza.
Sezon na grzyby wciąż trwa, gdyż lasy nieustająco pełne są różnorodnych okazów. Niestety zaraz obok smakowitych i jadalnych gatunków, znaleźć można również te trujące. Te swoim wyglądem zwodzą nawet doświadczonych grzybiarzy. Dobrze więc szczególnie...
Muchomor czerwieniejący potrafi zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych pasjonatów grzybobrania. To wyjątkowy jadalny grzyb rosnący w polskich lasach, choć wymaga ostrożności. Nie tylko łatwo go pomylić z innymi muchomorami, ale też wymaga odpowie...