Wszyscy się zachwycają cenami śliwek, a tu takie zaskoczenie – różowa śliwka po 15 złotych za kilogram. Zapytałam właścicielkę warzywnika, skąd taka cena. Krótka odpowiedź wyjaśniła wszystko. Postanowiłam spróbować. Kupiłam różowe i tradycyjne węgierki, żeby porównać ich walory smakowe.
Wygląda na to, że Państwo Środka dostanie jednak dostęp do profesjonalnych chipów z rodziny Blackwell. I nawet mimo wysokiej ceny, już ustawiają się kolejki chętnych. Amerykanie szykują się do wprowadzeni na rynek nowego akceleratora AI, czyli NVIDIA...
Lipiec 2025 roku pokazał, że wskaźnik koniunktury w rolnictwie spadł do najniższego poziomu od roku. Powód? Ceny skupu lecą w dół, a koszty nie maleją. Rolnicy znów są pod kreską.
Poranna kawa staje się coraz droższym nawykiem. Sprawdziliśmy, jak w ostatnich miesiącach zmieniały się ceny kawy w polskich sklepach – i skala wzrostów może zaskoczyć. Popularne marki podrożały w ciągu roku o kilkadziesiąt procent, a różnice między...
Ich zbawienne działanie na trawienie i pracę jelit znały jeszcze nasze prababki. Ale okazuje się, że mają o wiele więcej dobroczynnych właściwości, szczególnie cennych dla kobiet po menopauzie. Spożywane regularnie, poprawiają gęstość kości i opóźnia...
W sierpniu i wrześniu sadownicy mają pełne ręce roboty. To czas zbioru grusz, śliwek czy jabłek. Niestety jakość plonów czasami nas rozczarowuje – owoce, nawet wiszące na drzewach są parszywe i nie nadają się do jedzenia. Dlaczego się psują? Pr...
Śliwki pod kruszonką to jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców. Taki deser ze śliwkami nie wymaga ani miksera, ani długiego stania w kuchni. Wystarczy pokroić owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Uwielbiam ten...
Ciasto ze śliwkami przygotujesz z najłatwiejszej receptury na świecie, polegającej na połączeniu paru produktów spożywczych. Mimo tak prostego składu wypiek wychodzi nieziemsko i ma niebanalny smak. Gwiazdą przepisu są świeże śliwki. Przez umieszczen...
Owoce pod kruszonką to najprostszy deser na świecie, który zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Jesienią pojawia się w wielu różnych wariantach, ale dla mnie numerem jeden jest wersja z sezonowym warzywem, którego smak podkręcam aromatycznym dodatkam...
W Lidzbarku Warmińskim, gdzie znajduje się nowoczesna produkcja firmy Polmlek, ma być produkowane „różowe złoto”. Tak nazywana jest laktoferyna, białko, które wspiera odporność, pomaga w walce ze stanami zapalnymi, działa przeciwwirusowo i przeciwzap...