Cena za kilogram gąski sosnowej dochodzi na świecie do nawet 9 tys. dolarów. Tymczasem kolejny polski grzybiarz odnalazł skupisko tego gatunku w naszym kraju.
Fani grzybobrania mogą zacierać ręce. Jedne z ich ulubionych grzybów potrafią osiągać gigantyczne ceny. 500 złotych za kilogram? Nic, tylko wybierać się do lasu na poszukiwania! No dobrze, jest tu jednak pewien haczyk...
Grzyby już pojawiły się w polskich lasach. Wielu grzybiarzy z niecierpliwością czekało na ten moment. Niektórzy wypatrują gatunku grzyba, który smakuje na świeżo, ale warto też go suszyć, o czym nie każdy wie. Te suszone rarytasy podkręcą smak wielu...
Korzystasz z automatów paczkowych? Pamiętaj o myciu rąk – apelują badacze ze Studenckiego Koła Naukowego mikroGRAM w Lublinie. Na wyświetlaczach znaleźli bakterie, które mogą wywoływać zakażenia.
O pojawieniu się pierwszych grzybów media informowały już miesiąc temu. Prawdziwy i obfity sezon jest jednak dopiero przed nami. Dlatego o tym, jak przechowywać grzyby, dowiedz się już teraz. Sposób jest łatwy, a grzyby nie ulegną zepsuciu.
Okratek australijski to grzyb o niecodziennym, trochę upiornym wyglądzie i paskudnym zapachu. Choć ma egzotyczne pochodzenie, można go znaleźć w niektórych regionach Polski. Jak wygląda i czy jest jadalny? Sprawdźmy!
Pieczarki, choć często uznawane za mniej intensywne w smaku niż grzyby leśne, mogą zaskoczyć kubki smakowe, jeśli zostaną odpowiednio przygotowane. Oto kilka porad, które pozwolą ci cieszyć się ich pełnym aromatem i smakiem.
Tych grzybów z pewnością nie pomylicie z innymi. Wyróżniają się kształtem i barwą, a ich smak wprawia w ekstazę koneserów dobrej kuchni. Poznajcie rzadkie, a jednocześnie wyjątkowo malownicze i pyszne lejkowce dęte, na które właśnie zaczyna się sezon...
Czy już teraz czas pomyśleć o wigilijnej zupie grzybowej? Tak, jeśli chcesz ją ugotować na grzybach z własnych zapasów. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod, bo grzyby nie traciły swoich właściwości ani smaku. Gdy zrobisz to prawidłowo, po rozmroż...
Grzyby to przysmak wielu Polaków. Dodajemy je do zup, sosów, a także spożywamy samodzielnie. Niestety, wyniki przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych (IJHARS) badań są alarmujące. Okazuje się, że znaczna część g...
Są nie tylko elementem znanym z baśni i legend, ale pojawiają się również w polskich lasach. Nie każdy wie, że jest kilka rodzajów grzybów, które potrafią świecić. Niektóre są bardzo pospolite i właśnie zaczyna się na nie sezon.