Resort finansów chce zaktualizować tzw. mapę drogową akcyzy i podnieść opłatę cukrową. "Podwyższenie stawek ma ograniczyć spożycie i zmniejszyć negatywne skutki społeczne nadużywania alkoholu” - czytamy w uzasadnieniu projektu, który właśnie został skierowany do konsultacji społecznych. Jeśli propon...
Resort finansów chce zaktualizować tzw. mapę drogową akcyzy i podnieść opłatę cukrową. "Podwyższenie stawek ma ograniczyć spożycie i zmniejszyć negatywne skutki społeczne nadużywania alkoholu” - czytamy w uzasadnieniu projektu, który właśnie został s...
Słodka wersja chłodnika może wydać się nieoczywista – zupy owocowe nadal cieszą się niewielkim zainteresowaniem, a wielu z nas kojarzy je z bezsmakowymi szkolnymi zupami. Jednak w tej letniej odsłonie chłodnik zostaje zupełnie zrehabilitowany: orzeźw...
W drugiej połowie sierpnia owoce winorośli zaczynają dojrzewać, a grona z dnia na dzień stają się coraz większe, nabierają koloru i smaku. W tym okresie krzew potrzebuje najwięcej wody i energii. Trzeba też lepiej się nim zająć. Na pewno chciałbyś za...
Spożywanie cukru, np. słodzonych napojów, zmienia działanie DNA u bakterii obecnych w naszych jelitach. Jednocześnie modyfikuje pracę układu immunologicznego, nasilając stany zapalne - informują naukowcy.
Koktajle na Majorce zagrażają zdrowiu: Letni relaks z drinkiem na plaży? Tylko nie na Playa de Palma. Lokalna policja na Majorce ostrzega turystów przed zakupem kolorowych koktajli od ulicznych sprzedawców. Choć wyglądają zachęcająco, mogą być poważn...
Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie oraz Krajowa Izba Gospodarcza „Przemysł Rozlewniczy” zaapelowały do rządu o wyłączenie szklanych butelek wielokrotnego użytku z systemu kaucyjnego dla opakowań jedno...
PepsiCo od dawna przegrywa wojnę na rynku napojów gazowanych z Coca-Colą. Ale teraz firma spadła jeszcze niżej – na trzecie miejsce, za Dr Pepper. Ta sytuacja przyciągnęła uwagę jednego z największych funduszy , który domaga się radykalnych zmian.
Wystarczy dodać co najmniej 20 proc. soku owocowego (najczęściej jabłkowego) do napoju i zmienić nieco jego skład, aby napój był opodatkowany preferencyjną, 5 proc. stawką VAT, a producent uniknął opłaty cukrowej. Eksperci przyznają, że coraz więcej...
Producenci napojów często dodają co najmniej 20% soku owocowego (najczęściej jabłkowego) do napojów. Pozwala im to objąć takie produkty preferencyjną, 5-proc. stawką VAT, a także uniknąć opłaty cukrowej.